Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна
Коментари Харесай

Фон дер Лайен след спешна среща с Орбан за петролното ембарго: Има напредък, но предстои още работа

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна в Будапеща с унгарския министър председател Виктор Орбан, с цел да обсъдят сигурността на енергийните доставки за Европейския съюз, съобщи БНР.

Основният въпрос, наложил незабавната аудиенция, е цялостното петролно ембарго за съветския нефт, против което Будапеща е изрично срещу.

Фон дер Лайен заяви в резюме в Туитър, че диалогът им е бил потребен, реализиран е бил прогрес, само че трябвало да се свърши още работа. И поради това тя привиква видеоконференция с други районни играчи, с цел да се усили взаимоотношението им във връзка с петролната инфраструктура.

Унгария не приема предлагането на Еврокомисията за налагане на петролно ембарго на Русия, което да влезе в действие най-късно в края на годината.

Виктор Орбан продължи да разказва вероятната възбрана като " атомна бомба " за стопанската система на Унгария.

По-рано организация Ройтерс цитира източник от Еврокомисията, съгласно който под натиска на Гърция, Кипър и Малта от предлагането за новия пакет от наказания ще отпадне възбраната танкери на страни членки да транспортират съветски петрол до пристанищата в съюза.

След срещата Фон дер Лайен-Орбан, френският министър по европейските въпроси Клеман Бон съобщи, че членовете на Европейския съюз могат да реализират съглашение тази седмица по отношение на предлагането на Европейска комисия за възбрана на целия импорт на нефт от Русия.

" Мисля, че можем да сключим договорка тази седмица ", сподели Бон пред телевизия LCI, представен от Ройтерс. Той добави, че по-късно денем френският президент Еманюел Макрон би трябвало да беседва с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР