Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна тази

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна тази
Коментари Харесай

Безмилостен челен сблъсък за риболова между ЕС и Великобритания

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна довечера, че превъзмогването на различията сред Лондон и Европейския съюз в договарянията за връзките след Брекзит ще е доста мъчно, съобщи Франс прес.

"С Борис Джонсън направихме равносметка на договарянията сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. Приветствахме забележителния прогрес по доста въпроси, само че при все че някои основни разлики остават, по-специално в региона на риболова, и превъзмогването им ще е доста мъчно. Преговорите ще продължат на следващия ден ", написа Фон дер Лайен в Туитър след телефонен диалог с английския министър председател.

„ Брюксел би трябвало радикално да промени позицията си, най-вече във връзка с риболова, в противоположен случай няма да има договорка сред Обединеното кралство и Европейския съюз по отношение на формата на бъдещите връзки и свободната търговия “, съобщи английският министър председател Борис Джонсън.

„ Остава доста малко време и в този момент наподобява доста евентуално съглашение да не бъде реализирано, до момента в който Европейски Съюз не промени значително позицията си “, сподели Джонсън.
Той добави, че макар доближаването на позициите разликите остават.

Преходният интервал след Брекзит завършва на 31 декември, само че към момента няма комерсиално съглашение сред Англия и Европейски Съюз. Имаше прекалено много несъгласия сред страните и по всяка от тях те заеха кардинална позиция.

Въпреки че страните се придвижват към компромис, обстановката се усложнява от разликите в самия Европейски Съюз. По време на последния кръг от договарянията Париж ненадейно разгласи нови претенции за Лондон и даже вероятно отсрочване на договарянията за идната година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР