Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази

...
Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази
Коментари Харесай

Фон дер Лайен подкрепи пред Радев влизането на България в Шенген

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази поддръжка за присъединението на България към Шенген в телефонен диалог с президента Румен Радев . Това заяви в петък вечерта пресцентърът на президентството.

Формално България е изпълнила всички условия, с цел да бъде призната в пространството за безвизово пътешестване, само че и са срещу, като е допустимо опълчване и от.

Според известието Фон дер Лайен е " откроила постигнатите от страната резултати в защитата на границите на Европейския съюз (ЕС) макар мощния миграционен напън ".

Радев е изразил очакване резултатите по защита на границите да бъдат приети от всички европейски сътрудници и България да се причисли в най-скоро време към Шенгенското пространство.

" Свързаността е от основно значение в изискванията на рецесия и прекратени или мощно затруднени вериги на доставки, по тази причина улеснението на връзката сред страните членки от Европейския съюз в Югоизточна Европа посредством разширението на Шенгенското пространство следва да бъде приоритет ", е споделил Радев.

По-рано в петък вицепремиерът Иван Демерджиев заяви, че е разговарял в Брюксел с вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер , с представител на Швеция и с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон по въпроса за присъединението на България към Шенген.

" Комисар Йохансон ни посъветва до 8 декември да поставим всички нужни старания. Вярваме, че можем да реализираме триумф ", сподели Демерджиев във връзка идното гласоподаване в Съвета на Европейски Съюз за разширението на Шенген с България, Румъния и Хърватия.

" Нито Австрия, нито Швеция обявиха безапелационни позиции против присъединението ни сега, само че имат условия, желаят информация, време, спор, би трябвало решение на Народното събрание в Швеция. Досега Нидерландия не показва никакви съответни аргументи за своите запаси ", добави той.

На 16 ноември Съвета на Европейски Съюз да вземе нужните решения без в допълнение закъснение, с цел да разреши на трите страни да вземат участие пълноценно в Шенгенското пространство.

Два дни по-късно австрийското министерство на вътрешните работи заяви, че страната се опълчва на премахването на инспекциите по границите на България, Хърватия и Румъния.

В Шенгенското пространство, което сплотява 26 страни, значително няма гранични инспекции и това разрешава на хората да пътуват, работят и живеят в друга страна без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от Европейски Съюз, които не са част от Шенгенското пространство, което включва и страни, които са отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

България, Румъния и Хърватия имат поддръжката на Европейския парламент и от Европейската комисия, само че националните държавни управления на други страни в Шенген могат да спрат процеса.

декларация, с която приканва страните членки на Европейски Съюз да поддържат присъединението на България, Румъния и Хърватия към Шенген.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР