Председателите на парламентарните групи не се разбраха дали достъпът до

...
Председателите на парламентарните групи не се разбраха дали достъпът до
Коментари Харесай

Парламентарните групи не се разбраха за достъпа с COVID сертификати

Председателите на парламентарните групи не се схванаха дали достъпът до Народното събрание да бъде единствено със документ за COVID-19 (за имунизиране, преболедуване, проучване или антитела), именуван постоянно и зелен документ, и по тази причина отложиха решението, само че към този момент не е известно по кое време ще има нови диалози. Това се разбра от мнения на народни представители след среща, която е закрита за медиите.

Сертификати за COVID-19 се изискват за достъп до редица места на закрито, само че най-малко към този момент правилото няма да важи за Народното събрание. Още седмица преди началото на новия парламент министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров трансферира отговорността за това решение на депутатите.

Още за особеностите на документа за COVID-19 в Народното събрание четете

При първото разискване на въпроса срещу достъпа до Народното събрание с уверение за ковид са се изказали " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Възраждане ". " Това би затруднило работата на народните представители ", съобщи Корнелия Нинова, като добави и, че " несъмнено, би трябвало да съблюдаваме всичко належащо като ограничения в заповедта на Министъра на опазването на здравето - маски, отдалеченост ". Опитът в Народното събрание сочи, че маски постоянно не се носят (както от депутати, по този начин и от журналисти).

Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов отхвърли да дава отговор на въпроси след срещата. Костадин Костадинов от " Възраждане " още преди началото на диалога сред обединенията за достъпа със документ за COVID-19 предстоящо повтори предизборната теза на партията, че би трябвало да отпаднат всички ограничавания против разпространяването на ковид. Конкретно за постройката на Народното събрание Костадинов стигна и по-далеч в интерпретацията си: " Това съставлява скрита форма на държавен прелом: по какъв начин тъкмо ще спрат хора, които са представители на народа да влизат тук? "

Христо Иванов от " Демократична България " сподели общо, че председателският съвет не е стигнал до решение за документите в Народното събрание, без да уточни и аргументира позицията на обединяването. Председателят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров разгласи, че за решението за достъп до Народното събрание със документ за COVID-19 ще се търси мнението на други институции. От изявлението му се разбра, че поддържа удостоверенията да се ревизират при влизане в Народното събрание: " Ние сме имунизирани, призоваваме хората да се имунизират и би трябвало да уеднаквим разпоредбите в страната, както и да даваме образец в тежката епидемиологична конюнктура, с цел да преминем по-бързо към естествен метод на живот ", сподели Гюров.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР