Председател на КС да е служебен премиер - и за

...
Председател на КС да е служебен премиер - и за
Коментари Харесай

Георги Марков за идеята шефът на КС да е служебен премиер: Това и за виц не става!

" Председател на Конституционен съд да е длъжностен министър председател - и за анекдот не става. Няма по какъв начин да хвърли тогата, да ни прави вътрешна и вътрешна политика - от което не схваща, и отново да нахлузи тогата и реализира конституционно правораздаване. Има експлицитен текст в Конституцията, но Христо и Наско (лидерите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов, бел. ред.) не го знаят, че е в по-задна глава и не са чели до там. "

Това написа във Facebook някогашният парламентарен арбитър и някогашен народен представител от ГЕРБ Георги Марков във връзка импортирания общ план на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи за промени в главния закон. В него се предлага служебният министър председател да се избира сред шефа на отиващия си парламент, ръководителя на Конституционния съд (КС) или шефа на Българска народна банка.

Ето какво гласи спомнатият от Георги Марков текст на Конституцията:

Глава осма
КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД

Чл. 147.
(1) Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо заседание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
(2) Мандатът на съдиите от Конституционния съд е 9 години. Те не могат да се избират наново на тази служба. Съставът на Конституционния съд се обновява през три години от всяка квота по ред, избран със закон.
(3) За съдии в Конституционния съд се избират адвокати с високи професионални и нравствени качества, минимум с петнадесетгодишен юридически стаж.
(4) Съдиите от Конституционния съд избират ръководител на съда с скрито гласоподаване за период от три години.
(5) Положението на член на Конституционния съд е несъвместимо с внушителен мандат, със заемане на държавна или социална служба, с участие в политическа партия или профсъюз и с упражняването на свободна, комерсиална или друга платена професионална активност.
(6) Членовете на Конституционния съд се употребяват с имунитета на народните представители.

Георги Марков разяснява и свадите в Съединени американски щати, свързани с Доналд Тръмп, Джо Байдън и сина му Хънтър, както и предстояшите вътрешни избори в Републиканската партия за кандидат-президент:

" Тръмп води съкрушително с 54% на 17% на Де Сантис на вътрешните президентски избори в Републиканската партия ( “New York Times ”). Първите диспути са на 23 август, проведени от “Fox News ”.
Джо Байдън е излъгал американския народ, че не знае за покупко-продажбите на сина си в Украйна. Това съобщи Джеймс Комър - началник на проверяващата комисия в Камарата. Джо Байдън е бил марката, която синът му продаваше по целия свят. Като вице Байдън е бил на над 20 вечери с бизнес сътрудници на Хънтър, до момента в който е в " Burisma ". Така, посредством Порошенко, уволнява Главния прокурор на Украйна - Шокин, проверяващ компанията.

Марков разяснява и тезата за влизането ни в Шенген и ветото на Австрия:

" Няма да влезем в Шенген до евроизборите (които ще се проведат през юни 2024 година, бел. ред.). " Партията на свободата " на Кикл води в изследванията. Нехамер няма да ни пусне, до момента в който мигранти катастрофират по пътищата, да не го бие с доста десницата. "

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР