Предприятия от химическата промишленост и машиностронето в Русе изпитват остър

...
Предприятия от химическата промишленост и машиностронето в Русе изпитват остър
Коментари Харесай

Предприемачи от Русе смятат, че заплатите ни са неатрактивни за кадри от Украйна

Предприятия от химическата индустрия и машиностронето в Русе изпитват изострен дефицит на кадри-сигнализираха на локалната конструкция на Конфедерацията на индустриалците у нас. В нея членуват 22 компании от разнообразни браншове на бизнеса.

Русе

Липсват квалифицирани електротехници, заварчици, електроинженери, строителни инженери - споделя ръководителят на локалната структури на Конфедерацията на индустриалците в Русе Милка Трифонова. Тя самата ръководи компания, профилирана в региона на промишлените монтажи. Споделя, че за нея става все по-трудно да намира положителни електротехници, въпреки че заплатите, които предлага са от близо 1 000 евро. В последните седмици е проучила съществено опцията да наеме експерти от трети страни.
Милка Трифонова - ръководител на КРИБ-Русе
„ В България, с цел да пристигна един украинец или молдованец. В момента заплатите там са изравнени с европейските - със Западна Европа, Германия, Белгия. Ние още веднъж сме неконкурентноспособни на пазара, тъй като ние не можем да си позволим да дадем такива заплати. ”
Според русенски работодатели, облекченията, които са въведени за приемането на така наречен синя карта за наемане на фрагменти от трети страни, са неефективни.
Милка Трифонова - ръководител на КРИБ-Русе
„ България се оказва като последна спирка за тези хора. Отделно в една Чехия за 3 дни се приготвят документите, а в България това лишава - в най-хубавия случай - 45 дни. ”
Проучването на локалните работодатели е открило, че трудът на непознатите експерти се „ оскъпява ” допълително и от нуждата да им се поемат разноските за нощувки и за храна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР