Предприети са действия от Изпълнителната агенция по горите за превенция

...
Предприети са действия от Изпълнителната агенция по горите за превенция
Коментари Харесай

ИАГ е предприела действия срещу разпространението на африканска чума по дивите свине в страната

Предприети са дейности от Изпълнителната организация по горите за предварителна защита на навлизането и разпространяването на заболяването африканска чума по дивите прасета в България, оповестиха от пресцентъра на ИАГ. Една от ограниченията, които се подхващат за предварителна защита на навлизането и разпространяването на заболяването африканска чума по дивите прасета в България е намаляването на популацията на дивата свиня.

Чрез по-ниските цени на самостоятелното позволение за лов и цените за прилагане на дивеч за проведения ловджийски туризъм, измененията в Закона за лова и запазване на дивеча, плануваното при самостоятелен лов възнаграждение от 30 лева на ловците на отстреляна дива свиня са дейности, целящи обосноваване на българските ловци за завишаване на отстрела и понижаване числеността на типа.

Констатираните огнища на болестта в северната ни съседка наложи предприемането на дейности по създаване на оборудване за непреминаване на дивите прасета през сухопътната граница на България с Румъния. Оградата, чието строителство стартира, ще бъде с дължина 133000 линейни метра.

Обособяват се места за първична преправка на отстреляните диви прасета и създаване на уреди (ями) за отпадни скотски артикули.

Разпределени са комплекти за взимане на проби за проучване съществуването на трихинелоза и африканска чума по дивата свиня, които са предоставени на стопанисващите дивеча в страната. Специално са подготвени лица, които ще вземат тези проби, като е планувано във всяка ловна дружинка да има по двама души, минали такова образование. Разпределени по ДГС и ДЛС са хладилници за особено за запазване на пробите, взети от отстреляните животни. Определен е редът за напредване на пробите.

На 24 юли 2018 година в Изпълнителна организация по горите ще бъде извършено съвещание на Ловния съвет.
В цялата страна се организират разяснителни акции. При определяне на мъртва дива, полудива или питомна свиня призоваваме жителите да алармират на телефон 112 или в съответната профилирана ветеринарна работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР