Предприемат се незабавни мерки по преброяване на свинете в десет

...
Предприемат се незабавни мерки по преброяване на свинете в десет
Коментари Харесай

Светкавични мерки срещу Африканската чума по свинете в Пловд...

Предприемат се незабавни ограничения по броене на свинете в 10 километровата следена зона, а живите свине в трикилометровата защитна зона ще бъдат унищожени. Това стана ясно на днешното съвещание на Областната епизоотична комисия.

Комисията бе свикана и управлявана от заместител регионалния шеф Иванка Петкова във връзка откритото огнище от Африканска чума по свинете в село Красново, община Хисаря. „ Касае се за 5 свине, отглеждани в заден двор. Огнището е завършено през вчерашния ден в 18 ч, три часа след приемането на позитивните лабораторни резултати от Националната референтна лаборатория. Прасетата са умъртвени по човечен метод, загробени са на одобрената от комисията към Общината площадка, пространствата и транспортните средства са почистени и дезинфекцирани, облеклата на чиновниците, работили по случая – изгорени “ – уточни доктор Иван Шиков, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните.

В село Красново ще бъдат унищожени по човечен метод всички домашни свине и загробени. Помещенията, в които са отглеждани, ще бъдат почистени и неведнъж дезинфекцирани. Собствениците ще бъдат обезщетени.

В трикилометровата защитна зона към огнището няма други обитаеми места. В десеткилометровата контролна зона попадат обитаеми места от две общини от област Пловдив и една от област Пазарджик. От община Хисаря са селата Старосел, Беловица, Мало Крушево и Кръстевич, от община Съединение е село Драгомир, от община Стрелча – село Дюлево. В тях ще бъдат взети ограничения по предварителна защита появяването на вторично или ново огнище на заболяването. Ще бъде осъществено броене и актуализиране на данните за отглежданите свине. Освен това ще бъдат вземани кръвни проби от животните и ще бъдат осъществявани ежеседмични клинични прегледи. При случай на умряло животно, също ще се изследват проби от него. Проби ще се вземат и от всяко прасе с признаци на заболяването.

В цялата област Пловдив се не разрешава търговията и превозването на прасета, като се изключи индустриалните свиневъдни стопанства и фамилни ферми, чиито животни се транспортират за неотложно кръвопролитие и доотглеждане до софтуерно свързани обекти при съблюдаване на изискванията на съответната заповед.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР