Предприемачите у нас ще могат да обявяват фалит. Кабинетът предлага

...
Предприемачите у нас ще могат да обявяват фалит. Кабинетът предлага
Коментари Харесай

Предприемачи ще могат да обявяват фалит, дълговете им ще се опрощават

Предприемачите у нас ще могат да афишират банкрут. Кабинетът предлага промени в Търговския закон, с които за първи път ще се урежда този въпрос. Не са написани обаче правила за банкрут на хората, които работят на заплата.

Пламен Маринов работи като теляк. Коронавирус епидемията и по-малкото клиенти засягат съществено бизнеса му, с цел да не изпадне във банкрут взема решение да смени и града, и специалността.

Имахме салон за хубост в Свищов. Малко или доста започнаха да не вървят по разтривки, по коафьор, маникюр, педикюри и други услуги, които предлагаме ", описа той.

В момента хората със свободни специалности не могат да разгласят банкрут. Готвените измененията в Търговския закон касаят всички, които работят за себе си, само че не са регистрирани като едноличен търговец и нямат компания.

„ Тези лица също би трябвало да разполагат със начини – за стабилизация на своята икономическа активност, тогава когато зародят проблеми “, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова пред бТВ.

Това са, да вземем за пример, юристи, лекари и актьори на свободна процедура, занаятчии.

" В момента всеки освен теляк - коафьор, маникюристи - всички в нашата сфера са наранени от обстановката от ковид, надлежно от войната. Всичко нараства. Животът е поскъпнал, наемите се подвигат ", добави Пламен Маринов. Ако законът бъде признат, част от задълженията ще могат да бъдат опрощавани, само че при условия, че предприемачът няма повече активи, в случай че е изплатил най-малко една трета от отговорностите си и разноските по правосъдните каузи. След това три години няма да има право да упражнява занаята или специалността си.

„ Целим да създадем производството по неплатежоспособност в България по-бързо и по-ефективно. Събират се 35% от вземанията при 65% приблизително за Европейски Съюз “, сподели още правосъдният министър.

Проектът планува, че новите правила за банкрут на бизнесмените влизат в действие от 1 януари 2025 година

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР