Предприемачите и адвокатите са десни, инженерите - леви, членовете на

...
Предприемачите и адвокатите са десни, инженерите - леви, членовете на
Коментари Харесай

Предприемачи, адвокати, активисти: какво значение имат професиите на евродепутатите

Предприемачите и юристите са десни, инженерите - леви, членовете на неправителствени организации преобладават измежду зелените.

Възгледите на евродепутатите нормално се оформят съгласно това от коя страна са те и в кое политическо семейство членуват. Има обаче и други основни фактори, които въздействат на метода на мислене на политиците - техните специалности и образованието им. Какво са работили новите членове на Европейския парламент преди да бъдат определени, каква връзка има сред специалностите им и политическата ориентировка на техните групи и по какъв начин професионалният им опит може да повлияе върху техните решения в Европейски Съюз? Организацията VoteWatch Europe показва разбор на тези въпроси.

Кои специалности преобладават?

Впечатляващата една трета от евродепутатите имат научен опит като преподаватели, откриватели или лектори, в някои случаи в композиция с различен на практика опит. Около 15% са били юристи, а почти 12% - публицисти. Само 11% имат опит като бизнесмени. Малко са членовете на Европарламента, работили като инженери, лекари и икономисти. Малко са и политиците, идващи от военната сфера. Има няколко свещеници и малцина фермери, въпреки че най-големият дял от бюджета на Европейски Съюз отива за селско стопанство.

Новият Европейски парламент е формиран главно от членове с обучение в региона на филантропичните и обществените науки (около 40%). Останалата част са по равно разпределени сред стопанска система, правни въпроси и точни науки.

Около 13% нямат опит в политиката

Проучването демонстрира, че почти 13% от евродепутатите нямат забележителен предходен политически опит, разбиран като политически действия в държавни органи или в национални партии. Отбелязва се, че може да се чака тези евродепутати да следват в по-голяма степен позициите на управлението на партиите си спрямо по-старшите си сътрудници, до момента в който изградят своя лична " политическа характерност ". От друга страна, може да се чака в някои случаи техният личен опит, насъбран от обучение или специалност, да има по-голяма тежест във възгледите им, тъй като не са привикнали с постоянните политически пазарлъци.

 Процент евродепутати без предходен политически опит.<br /><br />
© VoteWatch

Процент евродепутати без предходен политически опит.

Може би без изненада новаците са съсредоточени в политическите фамилии, които на изборите означиха огромно нарастване в числеността си - центристката " Обнови Европа " има максимален дял евродепутати без предходен политически опит, следвана от новата крайнодясна група " Идентичност и народна власт ". Начинаещи в политиката има измежду членовете на партията на френския президент Еманюел Макрон " Република, напред ", в " Лига " на италианския вицепремиер Матео Салвини и в Партията на Брекзит на Найджъл Фараж.

Тази наклонност се дължи на обстоятелството, че растящите групи и партии имат повече опция да одобряват външни лица, до момента в който огромният брой настоящи членове в по-традиционните групи лимитира опциите за новаците. Политическите фамилии, чиито представители понижиха (Европейска национална партия, Социалисти и демократи и Европейски консерватори и реформисти ) имат най-нисък дял евродепутати без политически опит.

Десните – повече бизнесмени и юристи

Предприемачите и юристите са по-често срещани измежду десните групи (същото важи и за по-малката категория с опит във военните среди). Делът на тези евродепутати е сред два и три пъти по-висок в ЕНП, " Идентичност и народна власт " и Партията на Брекзит, в сравнение с в левите обединения. В по-малка степен икономистите са по-многобройни измежду десните групи.

Например, най-силно е наличието на юристи в редиците на испанската Народна партия и на италианската " Лига ". От друга страна има доста малко юристи в групите Европейска обединена левица/Северна зелена левица и Зелени/Европейски свободен алианс. Евродепутатите с опит в правните среди са изключително доста в Испания, Италия и Франция, само че са по-малко в други релативно огромни страни като Полша, Англия и Румъния.

 Процент евродепутати с юридическо обучение.<br />
© VoteWatch

Процент евродепутати с юридическо обучение.

Според разбора тези евродепутати имат способността да дефинират кои правила ще останат единствено на хартия и кои ще имат по-сериозни последствия на процедура. От тях също така може да се чака да обръщат в допълнение внимание на всяка дума в дадена законодателна корекция. За разлика от деятелите (които се концентрират върху политическите цели), евродепутатите с правни знания са склонни да обръщат повече внимание на юридическите средства и процеси.

Предприемачите са разпръснати измежду дясноцентристките и крайнодесните политически групи и рядко могат да се видят в редиците на Социалисти и демократи и Европейска обединена левица/Северна зелена левица. В Зелени/Европейски свободен алианс и " Обнови Европа " има сдържан брой от тях. От най-големите страни Англия е изпратила най-високият % бизнесмени, до момента в който евродепутатите с подобен опит са по-рядко срещани в главните делегации от Централна и Източна Европа, като Полша и Румъния.

По формулировка бизнесмените са по-склонни да поемат опасности, което изяснява за какво в политиката те са повече в някои от силите, които нападателно подлагат на критика " свръхрегулацията на Европейски Съюз ".

Евродепутатите с икономическо обучение нормално са по-силно показани в дясната част на политическия набор, като най-нисък % от тях се следи в групата Европейска обединена левица/Северна зелена левица. В Зелени/Европейски свободен алианс също наподобява има дефицит на членове с опит в стопанската система. В географско отношение от Южна Европа има най-вече евродепутати с икономическо обучение, за разлика от Централна и Северна Европа.

 Процент евродепутати с икономическо обучение.<br /><br />
© VoteWatch

Процент евродепутати с икономическо обучение.

Докато бизнесмените имат по-конкретни, само че секторни знания, икономистите нормално се концентрират върху по-голямата картина и взаимоотношението сред обществените и икономическите явления. Това изяснява и за какво евродепутати с опит в стопанската система като цяло са по-силно показани в лявоцентристките сили спрямо бизнесмените.

Левите – инженерство, естествени и обществени науки

Евродепутатите с обучение в региона на технологиите и точните науки или професионален опит като инженери като цяло са съсредоточени измежду левите, лявоцентристките и центристките политически фамилии. В Зелени/Европейски свободен алианс има висок % технолози и занимаващи се с точни науки (повече от 30% от членовете), като главната част идват от Западна Европа. Центристката " Обнови Европа " и лявоцентристката Европейска обединена левица/Северна зелена левица също имат съразмерно висок брой такива евродепутати. Най-ниският % механически лица и хора с опит в естествените и обществените науки е в групите " Идентичност и народна власт " и Социалисти и демократи.

Евродепутатите с подобен профил нормално имат по-дългосрочна настройка спрямо други обществени групи. Те също така са по-склонни да изслушват научни причини, изключително когато става въпрос за тяхната област на специализация. Освен това за тях е по-вероятно да са се възползвали от държавни дотации или публични поръчки и затова може да се чака да са по-склонни да поддържат по-големи обществени бюджети и регулации.

 Процент евродепутати с обучение в региона на технологиите и точните науки.<br /><br />
© VoteWatch

Процент евродепутати с обучение в региона на технологиите и точните науки.

В географско отношение тази категория участва главно измежду евродепутатите от Централна и Източна Европа, като измежду румънските представители има най-вече инженери. Интересно е да се означи, че инженерите и технолозите от Централна и Източна Европа са доста и измежду личния състав на Европейската комисия, съгласно предварителните резултати от друго изследване на VoteWatch. Страните от Централна и Северна Европа, като Германия, са изпратили по-малко инженери в Европейския парламент.

Може би без изненада евродепутатите с обучение в региона на обществените и филантропичните науки са изключително съсредоточени в левите групи. Най-силно е представителството им в Европейска обединена левица/Северна зелена левица, следвана от Социалисти и демократи и Зелени/Европейски свободен алианс. Те са мощно показани в националистката група Европейски консерватори и реформисти, само че участват едва в ЕНП и в " Идентичност и народна власт ". За ЕКР резултатите се дължат на най-голямата делегация в групата, тази на полската " Право и правдивост ". Все отново централно- и северноевропейските страни имат съразмерно по-голям брой евродепутати с обучение в региона на обществените и филантропичните науки, в сравнение с страните от Южна Европа.

 Процент евродепутати с обучение в региона на хумнаитарните и обществените науки.<br /><br />
© VoteWatch

Процент евродепутати с обучение в региона на хумнаитарните и обществените науки.

Тази група членове на Европейския парламент са склонни да се концентрират върху " резултата за обществото като цяло " от политиките

Без изненада деятели и членове на неправителствени организации най-често могат да се срещнат в левицата – съвсем половината от членовете на Зелени/Европейски свободен алианс и над една трета от Европейска обединена левица/Северна зелена левица. Техният дял е по-нисък от 10% в групите на ЕНП и " Идентичност и народна власт ". Тази категория идва главно от Западна Европа, делегациите евродепутати от страни като Франция, Ирландия, Англия и Люксембург имат мощна централизация на деятели и членове на Неправителствени организации, за разлика от делегациите, идващи от Италия, Португалия, Гърция и като цяло от Южна Европа.

Активистите не са склонни да се вслушват в невъзмутими правни, институционални или механически причини. Стриктните стопански съображения също нормално играят второстепенна роля в йерархията на техните цели. За тях е по-вероятно да се концентрират върху резултата (ефекта от политиките за техните общества, природа, общности), в сравнение с върху процеса (как решенията се взимат).

Учените

Други категории експерти в Европейския парламент са по-равномерно разпределени измежду десните и левите политически групи. Такъв е казусът с откривателите и учените, които идват главно от лявоцентристките и дясноцентристки политически групи. В групата на Зелени/Европейски свободен алианс има най-голям дял преподаватели и откриватели, следвана от ЕКР и ЕНП. Представителството на откриватели и учени е най-ниско измежду крайните партии, като крайнодясната " Идентичност и народна власт " и лявата Европейска обединена левица/Северна зелена левица. Евродепутатите с научен опит са най-често от делегациите от Централна и Източна Европа, като Полша, Румъния и измежду германците.

За учените общественият авторитет и признанието са доста значими. От тях може да се чака да имат относително ниска приемливост към риска и да избират еволюцията пред революцията в политиките.

Методология

Данните са събрани и класифицирани от екип на VoteWatch Europe, който е следвал общи насоки за систематизиране на данни. Все отново е допустимо да има известни разлики в метода, по който разнообразни екипи и хора класифицират информацията. За някои членове на Европейския парламент липсва информация. Тези въпроси обаче е малко евентуално да оказват въздействие върху по-широките трендове в разбора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР