Предприехме три мерки за овладяване на цените на стоките в

...
Предприехме три мерки за овладяване на цените на стоките в
Коментари Харесай

Старт на сайта за сравнение на цените в магазините: 30 стоки ще могат да се следят от потребителите

„ Предприехме три ограничения за преодоляване на цените на стоките в България. Едната мярка – във връзка с контрола, има над 1 000 инспекции, втората – законодателни промени и трета – интернет информативен уебсайт, който заработва от през днешния ден и с който ще представяме цените на главните хранителни артикули от суровина до краен артикул в магазина “, съобщи пред публицисти служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

Интернет платформата ще бъде налична през днешния ден след 15,30 ч., на адрес www.foodprice.bg.

„ Платформата дава обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на съществени първични материали, през стойност на импорт и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално равнище, по този начин и по области. Създадена е и опция за съпоставяне на цените у нас и в седем европейски страни “, изясни Стоянов.

Към момента са включени към 30 съществени хранителни продукта, само че за част от тях се събира информация за разнообразни техни разфасовки или характерности (например масленост при киселото мляко; бял и стандартизиран самун и др.).

Системата дава опция и за следене на изкупните цени на съществени първични материали като мляко, слънчоглед и други По този метод потребителят може да получи цялата информация за образуването на цената от суровина до краен артикул на рафта.

Търговските ни аташета ще подават информация за 11 продукта, защото не всички храни от България ги има в чужбина. Те следят 3-4 огромни вериги и 1-2 по-малки магазини в европейските столици Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.

„ Ще се следят и цените на зърното и зърнените култури. Във връзка с преодоляване на цените, изключително при плодовете и зеленчуците, сме признателни на МФ, които направиха по този начин, че тази година поливната вода да бъде 80% без Данък добавена стойност “. Това съобщи и министърът на земеделието Явор Гечев.

Стойността на уеб страницата, дружно с едногодишната поддръжка е 30 000 лева Той е благосъстоятелност на Министерство на стопанската система, уточни още Стоянов.

На въпрос какъв резултат чака от платформата, той разяснява, че тя е единствено един инструмент, който самичък няма да смъкна трайно цените, само че дружно с другите подхванати ограничения може да се стигне до понижение на цените на храните.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР