Предприехме практически стъпки за приближаването на Украйна към НАТО и

...
Предприехме практически стъпки за приближаването на Украйна към НАТО и
Коментари Харесай

Столтенберг: Улесняване пътя на членство за Украйна в няколко стъпки

Предприехме на практика стъпки за приближаването на Украйна към НАТО и отправихме ясно политическо обръщение, съобщи генералният-секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„ Потвърдихме, че Украйна ще стане член на НАТО, когато всички съдружници се съгласят и изискванията бъдат изпълнени. Ще премахнем така наречен проект за деяние за участие (ПДЧ). Това ще улесни процеса и той ще включва единствено една стъпка, вместо две “, уточни Столтенберг.

„ Това е практическа помощ за гарантиране на съгласуемост сред украинските въоръжени сили и НАТО. Вече имаме ясна прогарама за пътя на Украйна. Помощта включва основаването на Съвет НАТО-Украйна “, добави той.

Генералният секретар на алианса акцентира, че съдружниците са приели нова ограничения за увеличаване на локалната продукция в региона на защитата (Defence Production Plan), невиждани след края на Студената война.

„ Трябва да влагаме повече в защитата и се съгласихме, че минимумът ще бъде 2% от Брутният вътрешен продукт. Ще влагаме с 8,3% повече през идната година. Вече 11 членки влагат повече от 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, уповавам се това число да се усили “, съобщи Столтенберг.

„ През 2008 година Украйна беше надалеч от НАТО, това което се случи от този момент насам е показателно “, напомни той.

В официалното съобщение след срещите по време на първия ден от форума във Вилнюс, Алиансът съобщи, че ще поддържа Киев по пътя на промените, като външните министри на НАТО постоянно ще правят оценка напредъка на Украйна.

Лидерите на НАТО също по този начин са се договорили за дълготраен пакет за поддръжка на Киев, задълбочаване на политическите връзки и „ ускорение на присъединението на Украйна след отправяне на публична покана “, се споделя в изказването.

По отношение на Китай генералният секретар очерта бъдещите дейности на военния блок.

„ Китай продължава да усилва военния си потенциал и го прави непрозрачно. Съюзниците се съгласиха да работят против заплахата. Утре ще продължат срещите със съдружниците от Азиатското пространство като Австралия и Южна Корея “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР