Предприехме практически стъпки за приближаването на Украйна към НАТО и

...
Предприехме практически стъпки за приближаването на Украйна към НАТО и
Коментари Харесай

Столтенберг: Улесняване пътя на членство за Украйна, минимум 2% от БВП за отбрана, противодействие на Китай

Предприехме на практика стъпки за приближаването на Украйна към НАТО и отправихме ясно политическо обръщение, съобщи генералният-секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи БГНЕС.


„ Потвърдихме, че Украйна ще стане член на НАТО и че ще премахнем така наречен проект за деяние за участие (ПДЧ). Това ще улесни процеса и той ще включва единствено една стъпка, вместо две “, уточни Столтенберг.

„ Това е практическа помощ за гарантиране на съгласуемост сред украинските въоръжени сили и НАТО. Вече имаме ясна прогарама за пътя на Украйна. Помощта включва основаването на Съвет НАТО-Украйна “, добави той.

Генералният секретар на алианса акцентира, че съдружниците са приели нова ограничения за увеличаване на локалната продукция в региона на защитата (Defence Production Plan), невиждани след края на Студената война.

„ Трябва да влагаме повече в защитата и се съгласихме, че минимумът ще бъде 2% от Брутният вътрешен продукт. Ще влагаме с 8,3% повече през идната година. Вече 11 членки влагат повече от 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, уповавам се това число да се усили “, съобщи Столтенберг.

" През 2008 година Украйна беше надалеч от НАТО, това което се случи от този момент насам е показателно ", напомни той.

По отношение на Китай генералният секретар очерта бъдещите дейности на военния блок.

„ Китай продължава да усилва военния си потенциал и го прави непрозрачно. Съюзниците се съгласиха да работят против заплахата. Утре ще продължат срещите със съдружниците от Азиатското пространство като Австралия и Южна Корея “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР