Предполагам, че всичко е калкулирано така, че крайната цена, която

...
Предполагам, че всичко е калкулирано така, че крайната цена, която
Коментари Харесай

Експерт обяви сензационно ниска цена на втечнения газ от САЩ, който ще влезе у нас като руски

Предполагам, че всичко е калкулирано по този начин, че крайната цена, която ще употребява "Булгаргаз ", ще е по-ниска. Ние употребяваме обществена информация, уповавам се да е 10% и над 10% по-ниска от цената от тръбния газ. Това пресмятане направи енергийният специалист инж. Христо Казанджиев във връзка обявения от енергийното министерство първи импорт на американски полутечен газ за нашата система.

"Количеството не е малко, съгласно потреблението у нас, и може да докара до понижаване на цената за българските консуматори. Може да е алегорично за третото тримесечие от КЕВР, само че в случай че "Булгаргаз " стартира по-креативна ценова политика, се открива нова опция за началото на 2020 година, когато с Турция ще проработи междусистемна връзка, тя влиза в постоянна употреба, потенциалът там е доста по-голям от този на Стара Загора - Комотини, а с тази турска връзка България може да получава и количества от Азербайджан ", посочи инж. Казанджиев пред Канал 3.

Той изясни, че при договорката за американски полутечен газ се разменят физически размери - "реално видяно американският газ не влиза в България непосредствено, той се трансформира в съветски газ " посредством суапови покупко-продажби.

"Хубавата вест е, че съгласно оповестеното в гръцки медии първата договорка е била с 10% по-ниска от тръбопроводния газ. Надявам се този газ, който ще получим за сметка на американския, да е също на по-ниска цена, тъй като за България става от основно значение към този момент да получава газ на по-ниски цени поради енергетиката ", продължи Христо Казанджиев.

"И стига "Булгаргаз " да има политическата поддръжка на ръководещите, тъй като през последните 10 година доста се изприказва за тези планове, само че едвам в този момент стартира да се прави нещо. До този миг и фирмите, и страната вървяха след събитията. Надявам се това да се промени, въпреки че персонално аз съм песимистичен, защото тези планове може да се попречват, с цел да се запазят позициите на съветския газ ", притеснява се специалистът.

Христо Казанджиев подсказа, че "Булгаргаз " може да откри още по-евтин газ и от американския - "такива благоприятни условия в Средиземноморието не са малко ". И добави: "Във всички случаи за 2020-21 се надявам да се осъществят румънските доставки на газ от техния шелф - нормалните практики на добиващите компании е да продават към най-близките страни, да употребяват съществуващата инфраструктура ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР