Предполагах, че това е начинът, по който Живко Коцев е

...
Предполагах, че това е начинът, по който Живко Коцев е
Коментари Харесай

Цветанов: Възможно е главният прокурор да упражни натиск върху главния секретар на МВР

Предполагах, че това е методът, по който Живко Коцев е бил заставен да подаде заявление за излизане от системата на Министерство на вътрешните работи, само че му прави чест, че във вчерашния ден откри задоволително сили, с цел да може истината да излезе. Така  в ефира  на " Добро утро, Европа " Цветан Цветанов, някогашен министър на вътрешните работи и водач на партия " Републиканци за България " разяснява оттеглената оставка на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който съобщи, че е бил подложен на голям психически и честен напън.

" Само преди два дни, когато тази оставка се обсъждаше, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов акцентира, че няма никакъв напън над Живко Коцев. Стана ясно обаче, че е имало напън и той е бил доста сериозен, с изключение на от страна на министъра като значимата политическа фигурна в Министерството на вътрешните работи, само че също по този начин и от страна на прокуратурата от най-високо равнище, което се допуска, че може би е актуалният основен прокурор Борислав Сарафов ", сподели още Цветанов.

Попитан допустимо ли е основният прокурор да упражни подобен напън над основния секретар на Министерство на вътрешните работи Цветанов съобщи: " Възможно е основният прокурор да си разреши да упражни подобен напън над основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Аз съм виждал този жанр на държание през 2013 година, когато напуснах системата на Министерство на вътрешните работи. Тогава имаше сходен метод към всички експерти в системата на Министерство на вътрешните работи, тъй като преодоляването на системата минава и през висшата професионална фигура в лицето на основния секретар, в тази ситуация Живко Коцев.

 По думите на Цветан Цветанов сега системата на Министерство на вътрешните работи се нуждае тъкмо от балансираща роля като тази, която имаше президентът при назначение и освобождение с декрет на висшите професионални фигури.

" Ако бяха създали законодателна смяна, с която шефовете на службите да се назначават от Министерски съвет или от Народното събрание, щяхме доста бързо да приключим с освобождението на Коцев, а в този момент президентът също е в ролята си да не допусне подобен безпорядък и такова напрежение, което би могло да сътвори сериозен проблем за сигурността на страната ", разяснява още Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър изрази терзание по отношение на вчерашния отчет на Европол и коментарът на изпълнителния шеф Катрин де Бол, в който се написа, че представители от България, Румъния и други европейски страни са най-опасните незаконни групи свързани с трафик на хора и опиати. " Това да имаме подобен срив в системата за сигурност и такова съмнение сред министър и основен секретар е неприемливо. Виждаме какви са оценките на министър-председателя за работата на министъра на вътрешните работи, както и от някогашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и други представители на законодателната власт ".

Бившият вътрешен министър допусна, че интензивно в действието по дискредитирането на Живко Коцев са взели участие зам.-главния секретар, министърът на вътрешните работи и основният прокурор.Във връзка с провеждането на идните избори Цветанов сподели, че  основният секретар  на Министерство на вътрешните работи дава отговор за огромната част от организацията за провеждането на почтени и транспарантни избори. " Точно по тази причина тази служба е извънредно значима, с цел да може да бъде овладяна и от политическото управление и да се постави комфортният основен секретар, който да извършва тази функционалност. По закон в случай че той бъде освободен до назначението на нов функционалността се извършва от зам.-главния секретар ".

" Политическите връзки сред главните политически обединения, които имаха въпреки всичко сглобка 9 месеца и образуваха несъмнено болшинство, считам, че методът по който се стартира още преди да е стартирана предизборната акция значи, че ще има доста тежък раздор сред тези връзки и по-голяма неспособност да се сформира държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Смятам, че това което ще се изговори през акцията ще бъде доста тежко като борба и обиди и не знам по какъв начин всеки от тях ще преглътне всички това, което ще бъде изказано. Влизаме в тежка политическа серпантина, по всяка възможност ще има още веднъж избори и едвам по-късно ще има някаква светлина ".

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР