Предполагаемата история на Илон Мъск с наркотиците е широко обсъждана

...
Предполагаемата история на Илон Мъск с наркотиците е широко обсъждана
Коментари Харесай

Бизнес лидери и субстанции: Време ли е за по-твърд тон в заседателната зала

Предполагаемата история на Илон Мъск с опиатите е необятно обсъждана откакто предишния уикенд The Wall Street Journal писа, че високопоставени фигури в фирмите на милиардера се тревожат, че той използва кокаин, LSD, екстази и кетамин.

Мъск обаче не е единственият основен изпълнителен шеф, за който се счита, че използва опиати, до момента в който извършва работа, която доста хора в света на бизнеса считат за 24-часова отговорност. Макар че използването на опиати може да се преглежда като персонален или душевен проблем, тя е и въпрос, който основателно провокира угриженост у управителните препоръки и акционерите.

В изявленията за Fortune специалисти в региона на корпоративното ръководство оферират прозрения за това по кое време нещата са отишли прекомерно надалеч - и какво би трябвало да създадат фирмите в отговор.

Като корпоративен началник Мъск постоянно е изграждал облика на бунтовник, който не съблюдава обществените правила - в това число когато става въпрос за приложимост на опиати. През 2018 година той се прочу с това, че пуши марихуана по време на подкаст с Джо Роган.

През същата година членове на борда на шефовете на Tesla показват угриженост по отношение на използването на развлекателни вещества, както и приспивателното Ambien от Мъск, съгласно The New York Times.

По-рано през 2023 година WSJ заяви, че Мъск приема кетамин, а по-късно той призна в X, че има рецепта " за случаите, в които химията на мозъка ми става супер отрицателна ".

Едночасов видеозапис от среща на личния състав на SpaceX през 2017 година демонстрира странното държание на Мъск, както неотдавна писа WSJ, може да е било повлияно от опиати. Милиардерът споделя, че дейностите му, снимани във видеото, се дължат на липса на сън.

" Това е съществено нещо, без значение по какъв начин ще го погледнете. Ако на хора като Мъск им се заплаща, с цел да бъдат основни изпълнителни шефове 24 часа в денонощието, всичко, което доста утежнява преценката им, е проблем ", споделя пред Fortune Чарлз Елсън, създател на Центъра за корпоративно ръководство Weinberg в Университета на Делауеър.

През 2022 година към 25% от американците на 12 или повече години са използвали противозаконни опиати, съгласно данни на Администрацията за корист с субстанции и към Министерството на здравеопазването.

А най-богатият човек на света сигурно не е първият почитан началник, който се е оказал в такава обстановка. 

Одри Гелман, съосновател на The Wing, работно пространство за дами, което беше закрито през 2022 година, обществено описа за битката си с пристрастяването към опиати през 2019 година, напомня Business Insider.

Стив Мадън, американският дизайнер на обувки, подаде оставка като основен изпълнителен шеф на Steve Madden Ltd. през 2001 година, а през идната година беше наказан за манипулиране на акции, пране на пари и машинация с скъпи бумаги.

Борбата му със злоупотребата на опиати и алкохол е документирана във кино лентата Maddman: The Steve Madden Story.

Опра Уинфри, известната водеща и основен изпълнителен шеф на Oprah Winfrey Network, разкри пристрастяването си към крек кокаин, до момента в който е била пред екраните още през 70-те години на предишния век. Тя съобщи, че е употребявала опиати с някогашен сътрудник, с който се е срещала през това време.

" Бях по-пристрастена към приятеля си, в сравнение с към опиатите ", призна Уинфри в предаването Today през 2005 година

Лари Кудлоу е старши стопански консултант на президента Доналд Тръмп и шеф на Националния стопански съвет на Съединени американски щати. Преди да стартира да се занимава с политика, Кудлоу работи като ефирен коментатор, както и за няколко капиталови банки на Уолстрийт.

През 1994 година Кудлоу споделя пред NYT, че е напуснал работата си като основен изпълнителен шеф на Bear Stearns, с цел да влезе в рехабилитационна клиника след години взаимозависимост от алкохол и опиати. Към днешна дата, той е изтрезнял от 23 години.

Остин Гайдт, изпълнителен шеф на Uber, имаше достойнството да удари звънеца при затварянето на Нюйоркската фондова борса, откакто компанията за споделено пътешестване стана обществена.

Въпреки сполучливата си кариера в Uber, Гайдт се бори със зависимостта от опиати още от 19-годишна възраст. Business Insider оповестява, че тя напуща колежа по-рано, с цел да отиде в рехабилитационна клиника, и се дипломира едвам на 25 години.

" Имах пристрастяване към опиатите. Бях на в действителност мрачно място. Вече 10 години съм трезва ", сподели тя през 2015 година

Макар че в доста области на обществото използването на опиати към момента е неприемлива, веществата, изменящи съзнанието, са съществено публикувани в Силициевата котловина и в бранша на стартъпите, където се работи на високи обороти. Според WSJ някои ръководители на софтуерни компании възхваляват резултата на опиати като кетамин и LSD като средство за превъзмогване на бариерите в съзнанието.

Много специалисти не са съгласни с това. Елсън от Weinberg дефинира изказванието, че използването на опиати или психеделици по някакъв метод ще направи един началник по-добър изпълнителен шеф, като " скотщина ".

" Всичко, което нарушава преценката и е евентуално съдбовно, е неприятна вест - по тази причина е нелегално. От фирмите и техните изпълнителни шефове се чака да съблюдават закона. Ако не го вършат отношение, по какъв начин биха го спазвали в други сфери? Няма легален метод да се пази противозаконната приложимост на опиати. Просто няма ", споделя той.

Това също по този начин съставлява явен двоен стандарт: Ако служащ във фабрика на Tesla, намерено използва противозаконни субстанции по време на промяна, съвсем несъмнено ще бъде уволнен, прибавя Елсън.

Уилям Клепър, професор по мениджмънт в Columbia University, споделя за Fortune, че е време бордът на Tesla да извърши отговорностите си към акционерите и да организира с Мъск така наречен Come to Jesus moment. Изразът нормално се отнася за сериозна, откровена и постоянно обвързвана с борба среща, на която хората преглеждат и вземат решение значими въпроси, спорове или терзания.

Освен това, написа Клепър, SpaceX е федерален реализатор и би трябвало да съблюдава Закона за работните места без опиати, който изисква периодически проби. " Време е за неотстъпчивост в заседателната зала ", прибавя той.

Алекс Спиро, юристът на Мъск, съобщи пред WSJ, че клиентът му " постоянно и на инцидентен принцип се тества за опиати в SpaceX и в никакъв случай не е дал позитивни резултати ".

" Много малко евентуално е нещо да се промени в фирмите на Мъск. Той чака, че управителните препоръки на фирмите просто ще продължат да седят със скръстени ръце. За страдание, те няма да създадат нищо. Страхуват се да не бъдат упрекнати, че се намесват в работата на един талант ", споделя Елсън.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР