Предполага се, че трансграничен пренос или преминаващ танкер е замърсил

...
Предполага се, че трансграничен пренос или преминаващ танкер е замърсил
Коментари Харесай

Регистрирано е замърсяване с мазут на плаж край Шабла

Предполага се, че трансграничен транспорт или преминаващ танкер е замърсил плажа на къмпинг „ Добруджа " край Шабла. Това декларира министърът на околната среда и водите Нено Димов в писмен отговор на депутатски въпрос за замърсяването с мазут на плажа край Шабла, написа nova.bg.
Министърът прецизира, че на 10.02.19 година по „ зелен телефон " на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ)-Варна е постъпил сигнал, от кмета на община Шабла, за замърсяване на пясъчната линия в околност „ Тузлата ", с нефтопродукти. От чиновници на инспекцията неотложно е осъществена инспекция, при която е установено съществуване на петна от гъста, непрозрачна, тъмнокафява течност (наподобяваща мазут) по продължение на плажната линия в региона на местността. Като способен орган, според „ Авариен проект за деяние при нефтени разливи в Черно море " за област Варна, кметът на община Шабла е известен за предприемане на дейности за разчистване на нечистата линия, изяснява министърът.
Той осведоми и че на 11.02.19 година РИОСВ-Варна е направила нова инспекция, взаимно с представител на община Шабла. Констатирано е, че от чиновници на общината се прави събиране на нефтопродуктите, като до края на деня плажът е измит. Община Шабла е уведомила РИОСВ-Варна, че събраните мазутни боклуци са предадени на сдружение „ Проучване и рандеман на петрол и газ " АД - регион Шабла за краткотрайно предпазване и следващо предаване за оползотворяване и неутрализиране.
С цел определяне на източника на замърсяване, от РИОСВ-Варна е осъществена информация в регистъра на обектите за надзор и не е открит обект (брегови източник), употребяващ и/или генериращ мазут/мазутни боклуци, т.е. евентуалният източник на замърсяването е трансграничен транспорт или преминаващ танкер , акцентира Димов.
В тази връзка от РИОСВ-Варна е изпратено писмо до Дирекция „ Морска Администрация " - Варна като способен орган, според „ Авариен проект за деяние при нефтени разливи в Черно море " за област Варна, за предприемане на дейности за определяне на източника на замърсяване.
През 2018 година в РИОСВ-Варна са подадени три сигнала за замърсявано на Черно море с нефтопродукти, като при осъществените взаимни инспекции от специалисти на РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция „ Черноморски регион " -Варна и „ ВиК Варна " ООД е установено, че сигналите са неоснователни, напомня още министър Нено Димов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР