Предполага се, че динозаврите са измрели вследствие на гигантски астероид,

...
Предполага се, че динозаврите са измрели вследствие на гигантски астероид,
Коментари Харесай

Астероидът, избил динозаврите, е отключил истински Апокалипсис

Предполага се, че динозаврите са измрели в резултат на великански метеорит, който удря нашата планета. Той е бил с размерите на приблизително огромно населено място и е паднал наоколо до днешния мексикански град Чиксулуб на полуострова Юкатан преди към 66 милиона години.
Днес обаче учените откриха, че по време на злополуката единствено за няколко секунди се е освободила сила, еквивалентна на тази при детонацията на 40 000 нуклеарни бойни глави. Това е отключило серия от ужасяващи процеси. Взривът е образувал световни огнени стихии, провокирал е ураганни ветрове, които са бушували на фронт от десетки хиляди километри. Бреговете са били унищожени от опустошителни вълни-цунами. Всичко това е предизвилао огромни свличания на земни маси и трусове по цялата планета.
Много организми евентуално щяха да преживеят опустошенията, в случай че не беше световното захлаждане, което е настъпило след злополуката. Прахът и газовете, освободени във високите елементи на атмосферата, са отразявали слънчевата сила в продължение на доста години. Това трагично е охладило планетата и е довело до тъй наречените Кредно-Палеогенно всеобщо измиране, при което са починали към 75% от формите на живот, които до тогава са обитавали Земята.
Източник: Science Alert
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР