Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода

...
Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода
Коментари Харесай

МВР: Крадците обират домовете между 09:00 и 12:00 часа

Предпочитаното от крадците време за осъществяване на закононарушения е интервала сред 09.00 и 12.00 ч., когато множеството домове остават без директно наблюдаване, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Поводът е третото издание на акцията Европейски фокус ден за предварителна защита на домовите обири се организира на 16 юни.

Целта и е да се увеличи информираността на жителите за това по какъв начин могат най-ефективно да защитят домовете си от незаконни похищения. Кампанията е проведена от Европейската мрежа за предварителна защита на престъпността /EUCPN/.

Домовите обири съгласно статистическите данни не престават да заемат сериозен дял в незаконната активност, макар че тези закононарушения са намалели поради пандемията. Според информация от Групово дело " Национална полиция " за първите пет месеца на 2020 година са били осъществени 2258 домови обири, като разкрити са 25,5 на 100 от тях. До края на май 2021 година са били регистрирани 1733 домови обири, а разкриваемостта им е 30 на 100.

Обикновено причинителите авансово изследват региона и живущите там. Обект на тяхното внимание са най-вече жилища, ситуирани на ниските етажи /до ІІІ-ти/, осведомят още от полицията.

Министерство на вътрешните работи предлага да не държим в домовете си скъпи движимости и пари, както и да не позволяваме амбулантни търговци и хора, които правят услуги, защото постоянно те са съгледвачи на крадците.

За да се предпазим от обири експертите предлагат монтирането на солидни железни или дървени порти със постоянни панти. Добър резултат имат двустранно и многостранно заключващите се брави, допълват от Министерство на вътрешните работи. Също по този начин, в случай че живеем на сутеренен етаж да се инсталират решетки на тересата.

Най-често се правят обири от жилища с неприятно укрепени и некачествени порти. Уязвимите елементи на тези порти са бравите със стърчащи на открито патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се вид, показват от полицията.

За повече информация и препоръки по какъв начин да обезопасим дома си:
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР