Предпочитаният вид транспорт на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е

...
Предпочитаният вид транспорт на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е
Коментари Харесай

Розови кожени кресла и бомбоустойчиви подове: Какво има в бронирания влак на Ким Чен-ун

Предпочитаният тип превоз на севернокорейския водач Ким Чен Ун е постепенно движещ се, само че първокласно обзаведен тъмнозелен трен.

Джо Байдън има Air Force One. Риши Сунак има флот от самолети и хеликоптери на Кралските военновъздушни сили. А когато Ким Чен Ун реши да направи едно от редките си пътувания отвън Северна Корея, той употребява брониран трен.

Тъмнозеленият локомотив на севернокорейския водач дойде в съветския пристанищен град Владивосток във вторник сутринта. Там той ще се срещне с Владимир Путин за диалози по отношение на желанието на Русия да закупи муниции от севернокорейските съдружници.

 Севернокорейският водач Ким Чен-ун

Това е първото пътешестване на Ким отвън Северна Корея откакто поради пандемията от Covid-19 страната затвори границите си. Това е и втората му среща с Путин. Двамата организираха диалог в източния съветски град през април 2019 година.

Срещата сред двамата водачи ще се състои в края на пътуването на Ким от севернокорейската столица Пхенян. То ще продължи почти 20 часа, по време на които Ким ще почива в първокласно декорирани вагони, които се движат със скоростта на охлюв през Северна Корея.

Съобщава се, че Ким не споделя страха от хвърчене със аероплан, който принудил татко му Ким Чен-ир да пътува на дълги дистанции единствено с железопътен превоз. Припомняме, че той е летял за срещата си с Доналд Тръмп в Сингапур през 2018г. и за срещата си с китайския водач Си Дзинпин, извършена през същата година в китайския град Далян.

Но бронираният трен, който има няколко спални и заседателна зала, оборудвани с инсталирано на стената осветяване, тъмна дървена ламперия и червеникаво-розови кожени кресла, наподобява е пожеланият метод на превоз на Ким. С него той пропътува 4500 км през Китай за втората му среща с Тръмп в Ханой през 2019 година, което му лиши два дни и половина.

Само малко на брой определени са виждали влака от вътрешната страна. Сред тях е съветският чиновник Константин Пуликовски, който в книгата си „ Ориент Експрес “ споделя за изисканото меню, предлагано по време на пътешестване с Ким Чен Ир из Далечния изток на Русия. Пътниците можели да избират от еклектична гама корейски и японски ястия, винена листа, която включвала Бордо и Бургундско, споделя Пуликовски. Той прибавя, че заниманието било обезпечено от млади певици, наричани „ дами диригенти “.

Защитата на севернокорейските династични водачи, за които се твърди, че са параноични във връзка с персоналната си сигурност, се укрепва от бронирани плочи,  инсталирани под вагоните, употребявани за жилищни пространства и срещи.

Според публикация в южнокорейски вестник от 2009 година, влакът на семейство Ким се състои от 90 вагона и нормално пътува дружно с два други влака – един начело, който се занимава със сигурността, и различен откъм гърба, приспособен за за телохранителите и личния състав.

Около 100 сътрудници по сигурността се изпращат до гарите по пътя, с цел да търсят бомби, написа вестникът, базирайки се на информация, предоставена от южнокорейското и американското разузнаване, както и от свидетелства на севернокорейски дезертьори. Когато влакът на Ким се приближи до някоя гара, зареждането на останалите релси се стопира, с цел да не минават други влакове в района.

Размерът на влака и спомагателното тегло от бронираните му елементи поддържат междинната му скорост до спокойните 60 км/ч. Това дава на Ким задоволително време да реши какво ще изиска в подмяна на артилерийските снаряди и противотанковите ракети, които привлякоха окото на Кремъл.

Любопитен факт е, че Ким не е единственият, пътувал от Северна Корея в чужбина с трен. През 2021 година група съветски дипломати и техните фамилии съумяха да се приберат у дома с ръчно задвижвана железопътна количка.

*Текстът е оповестен в „ Гардиън “. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР