Предписването на лекарства по лекарско предписание на хартиени рецепти окончателно

...
Предписването на лекарства по лекарско предписание на хартиени рецепти окончателно
Коментари Харесай

Хартиената рецепта окончателно отпада от 1 май

Предписването на медикаменти по лекарско наставление на хартиени предписания дефинитивно да отпадне от 1 май, предлага Министерството на здравеопазването с промени в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

От 1 юни предходната година медикаментите по лекарско наставление, които се поемат изцяло или отчасти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), наложително се изписват с електронна рецепта. Това трябваше да се случи и за медикаментите с рецепта на свободна продажба, само че по предложение на служебния здравен министър Стойчо Кацаров беше оставена опцията медикаментите на свободна продажба да могат да се предписват и на хартия, и електронно.

Срещу това тогава възразиха от Българския фармацевтичен съюз, който се оглавяваше от сегашния здравен министър проф. Асена Сербезова.

Предимства

Преминаването към напълно електронно определяне на медикаментите има голям брой преимущества. Сред тях са по-лесното и бързо генериране на рецепта, четливост на рецептите, попречване на неточности при отпущането.

Освен това с електронното определяне на всички медикаменти се обезпечава цялост в електронното здравно досие на пациента по отношение на назначените и одобрявани лечения. Не на последно място електронното определяне обезпечава бистрота и опция на здравните управляващи да проучват и управляват процеса по определяне и разпределяне на медикаменти. Така да вземем за пример с електронната рецепта доста елементарно може да се види дали аптека отпуска медикаменти по лекарско наставление без да са предписани от доктор.

Това би спомогнало за попречване на злоупотреби или нерационална приложимост на медикаменти.

Още при встъпването си в служба Сербезова даде поръчка, че електронното наставление ще стане наложително и за белите хартиени предписания.

До по кое време ще важат хартиените предписания?

С предлаганите промени в наредбата се планува от 1 май предписването на лекарствени артикули, което се прави на досегашната бяла рецептурна бланка, да става единствено в електронна форма съгласно функционалностите на Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Това значи, че всички медикаменти по лекарско наставление към този момент ще се изписват електронно, а белите бланки могат да продължат да се употребяват единствено за медикаменти и хранителни добавки, които не изискват рецепта.

Издадените до 1 май 2022 година рецептурни бланки се извършват по досегашния ред до приключване на периода на тяхната годност. Максималният период на годност на бялата рецептурна бланка е 6 месеца.

През предходната година бяха генерирани общо над 1 млн. електронни предписания. Електронната рецепта бе внедрена в края на декември 2020 година. Първоначално е-рецптите се издаваха от малцина лекари и се обслужваха в стеснен брой аптеки, само че от 1 юни 2021 година те станаха наложителни за медикаментите, финансирани изцяло или отчасти от НЗОК.

Е-направления за всички проучвания

Преди дни бяха разширени опциите и за издаване на електронни посоки. Общопрактикуващите лекари и експертите от извънболничната помощ към този момент имат опция да издават електронни посоки за всички медико-диагностични действия. Те заместват напълно хартиените еквиваленти, които се използваха до този миг. Досега електронни посоки се издаваха само за проучвания, свързани с Covid -19.

От стартирането в употреба на модула за е-направление при започване на декември 2020 година до момента са издадени общо над 380 000 електронни документа. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са близо 3 600, а най-вече са издадените посоки в София, Пловдив, Бургас и Варна. Общо 302 000 пациенти са получили своите посоки по електронен път.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР