Предпазните маските за лице продължават да бъдат част от живота

...
Предпазните маските за лице продължават да бъдат част от живота
Коментари Харесай

Маските и колко често трябва да перем тези за многократна употреба

Предпазните маските за лице не престават да бъдат част от живота ни, също както и коронавирусът. И защото въпреки всичко излиза скъпо да купуваме от тези за еднократна приложимост, постоянно използваме такива за многократна.

Именно вторите би трябвало усърдно да поддържаме чисти, тъй като потреблението на една и съща маска за многократна приложимост без разчистване освен няма да ни защищити от вируса, а може да има и противоположен резултат.

Колко постоянно би трябвало да перем маската за лице за многократна приложимост

Тъй като вирусът остава деен върху другите материи за дълъг интервал от време, належащо е да перем нашата маска за лице най-малко един път дневно.

Ако подозираме, че някой, с който сме били в непосредствен контакт, е инфектиран с COVID-19, би трябвало неотложно да сложим маската за пране, даже и да е била преди малко почистена. Освен бактерии и вируси, по маските се събира и огромно количество пот, нечистотия или грим от кожата ни, което също въздейства отрицателно на здравето.

Как да дезинфекцираме маската от плат

Машинното пране при висока температура с перилни препарати е задоволително, с цел да убие вируса. Ако не желаеме да пускаме пералнята единствено за една маска, а избираме да я измием ръчно, би трябвало да се уверим, че изпираме деликатно всеки сантиметър от нея.

Накисването на маската в гореща вода за 10 минути и старателното ѝ изплакване също ще помогне за унищожаване на всички патогени. Трябва да избегнем потреблението на белина, защото острата миризма може да аргументи гадене и главоболие.

Каква е подобаващата температура за пране на маска за лице

Вирусите не устоят на високи температури, затова, прането на маските за многократна приложимост при температура над 60 градуса оказва помощ за добра стерилизация. Тъй като тъканите с тъмни цветове избледняват след няколко пранета на висока температура, целесъобразно е да си създадем или закупим маска с по-светли нюанси.

Как би трябвало да изсушим маската си

За най-оптимална стерилизация на маска за многократна приложимост от плат се предлага изсушаването ѝ в сушилня на висока температура. Що се отнася до маските с пластмасов филтър и клапан, с тях би трябвало да бъдем извънредно деликатни и да ги сушим на слънце. Може да се употребява и сешоар, като лесна и ефикасна опция на сушилнята.

Слънчевата светлина е друго чудесно естествено хигиенизиращо средство. За спомагателна стерилизация на маската, страховит вид е гладенето ѝ след сушене, което ни подсигурява, че вирусът е отстранен изцяло, безапелационни са от Gulf News.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР