Предпазливост вижда в избора на личности в новото служебно правителство

...
Предпазливост вижда в избора на личности в новото служебно правителство
Коментари Харесай

Проф. Антоний Тодоров: Министрите не са остра опозиция на ГЕРБ, а на Нинова

Предпазливост вижда в избора на персони в новото служебно държавно управление политологът проф. Антоний Тодоров. По думите му президентът е по-въздържан.

" Не виждам основни отстъпки от това, което видяхме в предходните служебни държавни управления. Президентът е в не доста лека обстановка, тъй като от една страна тези избори бяха провокирани от спор в ръководещата до момента коалиция, на която президентът разчиташе преди този момент. Дори и предходните служебни държавни управления посочваха, че той симпатизира на напъните на обединението, която искаше да сложи завършек на модела ГЕРБ. Сега не виждаме оттегляне от такава позиция. Разликата е дребна. Не виждаме ярки персони, които да свързваме безусловно с остра съпротива към доскорошното ръководство на ГЕРБ ", сподели Тодоров в " Още от деня ".

Политологът счита, че Радев е обмислил деликатно политическия баланс.

Отбелязва обаче, че фигурите от Българска социалистическа партия, които ще влязат в служебния кабинет, са хора, които станаха известни с сериозната си позиция по отношение на Корнелия Нинова.

" В едно от последните си изявления Нинова упрекна президента, че е един от факторите за рухването на държавното управление на четворната коалиция. Самият Радев също на няколко пъти влезе с остри изявления против държавното управление. Това го регистрирам като политическа неточност от негова страна ", сподели Тодоров.

По думите му безспорно ще е по-трудно на това служебно държавно управление, в сравнение с служебните държавни управления предходната година поради геополитическата обстановка.

" Ще му бъде мъчно да ръководи един куп рецесии, които постоянното държавно управление се справяше ненапълно, рецесии, наследени отпреди. Коронавирус епидемията стартира още веднъж да се разраства, да се пълнят лечебните заведения и да се взимат непопулярни решения. Войната в Украйна продължава, съветският газ е спрян напълно ", сподели политологът.

Тодоров не чака внезапна смяна от последните 7 месеца в областта на енергетиката. Категоричен е, че няма да стартират още веднъж договаряния с " Газпром ".

Не чака България да промени геополитическата си ориентировка и заради избора на министър на външите работи.

" Внушаването, че е допустима такава със служебното държавно управление, е част от едни опорни точки, които се пробват да прокарат тезата за това, че е нужно в България да има едно ясно изразено евроатлантическо държавно управление ", сподели Тодоров.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР