Предотвратяването на измами, свързани с отпускането на средства от ДОО,

...
Предотвратяването на измами, свързани с отпускането на средства от ДОО,
Коментари Харесай

НОИ: Работодатели подават данни за осигурявани от тях лица, без това да е факт

Предотвратяването на измами, свързани с отпущането на средства от ДОО, ще продължи да бъде приоритет за чиновниците на Национален осигурителен институт и през тази година. Ежегодно се пресичат стотици измами, като по този начин се предотвратява приключването на милиони левове.

От Национален осигурителен институт не крият, че в последно време зачестяват опитите за измами и източване на фондовете на публичното обезпечаване.

Работодатели подават данни за обезпечавани от тях лица, без това да е реалност. Всеки опит за машинация ги вкарва в черния лист на Национален осигурителен институт. А годишно този лист нараства.

" За 2019 година са издадени над 7300 разпоредби, с които са открити безпричинно изплатени парични компенсации от Фонд " Общо заболяване и майчинство ", това са болничните, в размер на близо 3 млн. лв.. И други над 2500 разпоредби за безпричинно изплатени компенсации за безработица в размер на 1,8 млн. лв.. През 2021 година има към този момент 10 000 разпоредби за безпричинно изплатени компенсации по двете посоки. Сумите са - 6 млн. лв. за болничните, 4,4 млн. лв. за безработни ", сподели Георги Терзийски, шеф на отдел в Института, представен от БНР.

По закон опитите за машинация се подават към прокуратурата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР