Предотвратяването на дефекти в програмните продукти е сред най-важните приоритети

...
Предотвратяването на дефекти в програмните продукти е сред най-важните приоритети
Коментари Харесай

Симбиоза между теория и практика

Предотвратяването на недостатъци в програмните артикули е измежду най-важните цели за фирмите разработчици, споделя създателят и изпълнителен шеф на Quality House Митко Митев

 

- Господин Митев, какви са главните достижения на Quality House за миналите 15 години?

- Връщайки лентата обратно, считам, че достиженията на Quality House през годините не са малко и всяко от тях е мотив за горделивост и значимо по собствен метод. Факт е, че успяхме да променим визията за софтуерното тестване и да убедим доста компании в неговата значимост за качеството на техните артикули. От основаването си през 2004 година работим за повишение на информираността за софтуерното качество, както и за образованието на качествени фрагменти в тази област. Успяхме да изградим партньорства с компании, които първоначално не бяха изключително отворени към аутсорсинг модела. Разширихме и мрежата си от клиенти, изключително задгранични, като отстоявахме нашето поверие в значимостта от софтуерното тестване. Ние сме напълно фокусирани в региона на софтуерното качество. Така реализираме по-добра специализация, качествено образование на фрагментите ни и предложение на услуга на високо равнище. Освен двата ни офиса в България (в София и Пловдив), през 2016 година открихме и районен офис в Нови Сад, Сърбия.

През годините Quality House мина през много бурни интервали, само че успяхме да се задържим на повърхността и продължим да плаваме все по-уверено и самоуверено с помощта на сплотения и обединен екип, който изградихме. И въпреки през днешния ден да сме към този момент много по-зрели и укрепнали от преди, успяхме да съхраним младежкия си дух и нестихващ  възторг да продължим самоуверено напред.

- Какво е мястото на компанията като пазарно въздействие?

- Позитивното ни въздействие в региона на софтуерното качество е фокусирано в две насоки. Първата е консултантската ни активност в голям брой сполучливи планове през годините. Получаваме позитивна противоположна връзка за работата на нашите специалисти, изключително що се отнася до тяхната дарба да оферират хрумвания за възстановяване на работния развой, вътрешната организация на тестването и така нататък

Другата тенденция, в която считам, че влияем положително, е огромният брой сполучливо подготвени експерти в областта на софтуерното тестване. За 15 години обучихме повече от 3000 души и продължаваме. Притежаваме необятно портфолио от професионални курсове по софтуерно тестване, последващи интернационалните стандарти на ISTQB (International Software Testing Qualifications Board). Ние сме единственият упълномощен снабдител на образования в България и един от първите в Югоизточна Европа. Стремим се образованията ни да бъдат с практическа устременост и да дават освен нужната теоретична основа, само че и да подкрепят учащите се в професионалния им живот посредством използвани познания и действителни образци.

Смятам, че спомагаме за повишение на цялостната осведоменост на фирмите в Югоизточна Европа по отношение на значимостта на софтуерното тестване, което от своя страна способства за основаването на качествени софтуерни артикули.

- Колко значима е професионалната област на софтуерното тестване?

- Софтуер се употребява на практика във всяка сфера на живота. Потенциалните недостатъци в програмните артикули може да доведат до огромни отрицателни последици за компанията разработчик. Те може да включват финансови и имиджови загуби, загуби на данни, даже загуба на живот в някои случаи. В същото време потребителите стават все по-взискателни към технологиите, които употребяват, и са все по-нетолерантни към артикули от " второ качество ". Това, несъмнено, е положителна движеща мощ. Предотвратяването на недостатъци в софтуера е измежду най-важните цели за фирмите. В резултат през последните години в международен мащаб се вижда нарастване на заделените бюджети за тестване, като сега доближават до 40% от ИТ бюджета на съответната компания. Професията експерт по софтуерно тестване има отлични вероятности.Една от основните трендове в софтуерното качество е мощният напредък на плановете за автоматизация. Получаваме от ден на ден поръчки за консултантски услуги в тази област. Расте и ползата към софтуерното тестване в региона на сигурността (security testing), което е обвързвано с настоящия дискурс за запазване на персоналните данни, изключително в Европейски Съюз с приемането на регламентa GDPR.

- Какви бихте желали да бъдат идващите 15 години на Quality House?

- Конкретните неща, които бих желал да реализираме, са да стъпим още по-здраво на интернационалния пазар, в това число в Западна Европа. От години задаваме насоките и стандартите в развиването на софтуерното тестване в България и бих желал да вършим това повече и в чужбина. Естествено, нужно е и да съхраним постигнатите досега триумфи, и да продължим да ги развиваме посредством един резистентен и уравновесен напредък. В по-широк аспект бурното развиване на технологиите ще увеличи и търсенето на нашите услуги. Силно се надявам да имаме опция да участваме в забавни планове, от които и ние да научим доста. Остава ни единствено да гледаме с необятно отворени очи и оптимизъм към бъдещето и да извлечем позитиви от всяка смяна.        

Автор: Начо Стригулев. Интервюто е от новия брой на сп. " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР