Предотвратила е над 256 000 опита за незаконно преминаване на

...
Предотвратила е над 256 000 опита за незаконно преминаване на
Коментари Харесай

Турция е неутрализирала близо 4000 терористи тази година

Предотвратила е над 256 000 опита за нелегално прекосяване на границите й, съобщи турският министър на защитата

От началото на годината в Турция, както и в Северен Ирак и Сирия, са премахнати общо 3982 терористи, съобщи през днешния ден турският министър на националната защита Хулуси Акар на среща с представители на медиите в Анкара, заяви Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Като образец за сполучливите стъпки на Анкара против тероризъм, Акар уточни интервенцията " Лапа-Ключ ". Тя се води против кюрдските бойци в Северен Ирак и стартира на 18 април. Офанзивата е част от продължаващата акция на Турция в Ирак и Сирия, ориентирана против членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обсъждана като терористична организация от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Групировката има бази в Северен Ирак и обвързваните с нея бойци са дейни в Северна Сирия.

Според турския министър на защитата в границите на тази интервенцията на иракска територия са обезвредени 506 терористи, унищожени са до 2000 мини и други взривни устройства. Разрушени са към 600 укрития, тунели и входове на пещери.

Хулуси Акар сподели още, че през 2022 година са предотвратени 256 199 опита за нелегално прекосяване на турската държавна граница. Задържани са осем хиляди незаконни мигранти и 820 терористи, които са предадени на правоохранителните органи.

Турският министър приказва и за дейностите на Анкара за превъзмогване на продоволствената рецесия в света. Министърът означи, че към 24 декември от пристанищата на Украйна през зърнения кулоар са изнесени към 15 милиона тона селскостопански артикули.

На 22 юли Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха в Истанбул съглашение за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища. Износът беше спрян през февруари поради войната на Русия против Украйна. Дни преди плануваното приключване на съглашението на 19 ноември, то беше удължено с още 120 дни.

Ръководителят на турското военното ведомство още веднъж отхвърли изказванията за съществуване на неразрешени оръжия на въоръжение в турските въоръжени сили.

„ Повтарям още един път: турската войска не има химически оръжия. Турският народ няма да елементарни на тези, които се пробват да жигосат армията с погрешни изказвания “, увери той.

Хулуси Акар засегна тематиката за напрежението в района, обвързвано със прилежаща Гърция.

„ Атина прави безвластие. НАТО най-сетне би трябвало да каже „ стоп “ на сходни дейности. Турция е за превръщането на Егейско и Средиземно море в зона на другарство. Гърция би трябвало да се откаже от непримиримата си позиция и да се поучи от историята “, сподели шефът на турското министерство на защитата.

Турция и Гърция имат несъгласия по редица въпроси, в това число конкурентни искания за пълномощия в Източното Средиземноморие, припокриващи се искания за континенталните им шелфове, морските граници, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър, статута на островите в Егейско море и мигрантите.

НАТО, в която влиза и Турция, постоянно ще бъде мощна конструкция, акцентира министърът.

Хулуси Акар приказва за извършените взаимни учения с другарски и съюзнически страни.

По отношение на вероятността за тристранна среща на министрите на защитата на Турция, Сирия и Русия, Акар сподели, че се подхващат всички стъпки за гарантиране на ползите на Турция. Той акцентира, че Анкара не има намерение да подценява заканите, идващи от Северна Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази по-рано този месец подготвеност да си сътрудничи със Сирия и Русия в напъните за битка с тероризма.

По отношение на украинско-руската война Хулуси Акар означи, че макар че Анкара е за неотдавнашен мир в Украйна, „ няма да е неправилно да се каже, че тази война ще продължи през 2023 година “
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР