Предоставяният капацитет на Български пощи“ в Държавния хибриден частен облак

...
Предоставяният капацитет на Български пощи“ в Държавния хибриден частен облак
Коментари Харесай

Божанов: Предоставяният капацитет на „Български пощи“ в Държавния хибриден частен облак е временен


Предоставяният потенциал на „ Български пощи “ в Държавния хибриден частен облак е краткотраен и няма да има миграция на „ Български пощи “ към облака заради обстоятелството, че това би трябвало да бъде възмездна услуга. Те не са администрация и надлежно нямат право на достъп до нея,  сподели министърът на електронното ръководство по време на блицконтрол в отрасловата парламентарна комисия. Той отговори на въпрос, обвързван с предоставения достъп на „ Български пощи “ към Държавния хибриден частен облак. 

Министър Божанов изясни, че достъпът е възложен предвид на случая – хакерската офанзива против системите на „ Български пощи “ през април.  Предоставихме този потенциал, само че наблягам, че той е краткотраен, сподели министър Божанов. 

По думите му, откакто бъде тествано дали всичко е наред в държавния облак, множеството администрациите ще мигрират там. 

„ Държавният облак в действителност сега действа. Една от идващите стъпки е да създадем одит на това какъв брой добре е конфигуриран и надъхан, тъй като някои от клиентите имат избрани недоволства. Планът е да мигрираме много повече администрации натам ”, сподели той.

Министърът уточни, че плануват по  Оперативна програма „ Добро ръководство ” да има процедура, по която всяка администрация да може да съобщи избран финансов запас за осъществяване на такава миграция. По думите му при някои от тях това ще бъде относително банално, при други ще бъде малко по-сложно. 

Предварителна подготовка е да уредим лицензионните условия по отношение на употребените от администрациите база данни в Oracle. 

„ Планът е, откакто проверим всичко ли е наред в облака, да мигрираме много огромна част от администрациите натам. При първичния ни разбор на потреблението на облака, може би за хубаво, може би за неприятно, неговото действително потребление е към 1% от ресурсите, които са налични. Така че място има ”, съобщи Божанов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР