С временния статут на венецуелците администрацията на Байдън се обръща към познат инструмент

...
Предоставянето от администрацията на Байдън на временен правен статут на
Коментари Харесай

Предоставянето от администрацията на Байдън на временен правен статут на близо 500 000 венецуелци, които вече са в Съединените щати, може да усложни съобщения в чужбина

От REGINA GARCIA CANO Associated Press и ELLIOT SPAGAT Associated Press, 23 септември 2023 г., 1:05 AM Венецуелци и други, заедно с „много ясно“ съобщение за тези, които идват нелегално.

„Нашите граници не са отворени. Хората, които пресичат границата ни незаконно и без правно основание да останат, ще бъдат незабавно обработени и отстранени“, каза той.

В сряда Майоркас обяви временен правен статут около 472 000 венецуелци са пристигнали в страната към 31 юли - включително някои, които пренебрегнаха суровите му предупреждения и дойдоха нелегално. Обстоятелствата се променят, но рязкото разширяване на временния защитен статут на администрацията на Байдън може да усложни съобщенията му.

Много венецуелци ще мигрират към Съединените щати със или без перспективи за TPS, закон от 1990 г., който упълномощава секретаря по вътрешната сигурност да дава право на разрешителни за работа с подновяеми стъпки до 18 месеца на хора, чиито родни страни се считат за несигурни поради природни бедствия или граждански конфликти.

Но критиците на администрацията казват, че огромният размах на изявлението на Майоркас ще насърчи други венецуелци да се опитат да влязат в САЩ, смятайки, че предупрежденията за бързи депортации звучат напразно и друго разширяване ще следвайте.

Котрабандистите ще се възползват от новините, каза Чад Улф, изпълняващ длъжността секретар по вътрешната сигурност при президента Доналд Тръмп, чиято администрация се опита сериозно да ограничи и намали използването на TPS .

„Това просто ще стимулира все повече и повече, защото им давате полза, която искат“, каза той.

Други не са съгласни. Пред автогара в Мексико Сити в петък, заминаващи за САЩ венецуелци, никой от които не е чул новините за TPS, казаха, че условията вкъщи ги карат. 45-годишният Дани Ромеро показа семейна снимка, за да обясни мотивите си.

„Този, който е на 18 години, иска да учи медицина, но как да платя училището му, ако нямам пари? Не мога да разваля тази мечта“, каза Ромеро, който напусна северния град Валенсия на 2 септември.

Той дойде с племенник и само няколко вещи в раница, а децата му и майка им остават във Венецуела. Синът, който се надява да стане лекар, в момента работи като бръснар, а друг, 14-годишен, продава рисунки за по долар.

Политическа, социална и икономическа кризата през последното десетилетие тласна милиони венецуелци към бедност, като учители, професори и държавни служители разчитат на странична работа или парични преводи от роднини в чужбина, за да свързват двата края. Най-малко 7,3 милиона са напуснали страната, като много от тях рискуват да поемат по често мъчителен път към Съединените щати.

Съобщението тази седмица за статута на 472 000 венецуелци дойде на върха от повече от 242 000, които преди това са били обхванати от безвъзмездни средства по TPS през 2021 г. и 2022 г.

Връщането у дома във Венецуела не е безопасно „поради трайните хуманитарни, политически, и условията на околната среда“, каза Майоркас.

„Изключително важно е обаче венецуелците да разберат, че онези, които са пристигнали тук след 31 юли 2023 г., не отговарят на условията за такава защита и вместо това ще бъдат отстранени когато се установи, че нямат правно основание да останат“, каза той.

Под наблюдението на Майоркас TPS нарасна, за да обхване повече от 600 000 души от 16 държави към края на март, според изследователската служба на Конгреса. В четвъртък министърът разшири защитата на около 14 600 афганистанци, в допълнение към 3100, които вече са я имали.

Демократичните кметове и губернатори оказват все по-силен натиск върху Белия дом да помогне повече с миграционния приток. Град Ню Йорк казва, че 40% от приблизително 60 000 търсещи убежище, които настанява, са дошли от Венецуела и 15 000 от тях сега ще отговарят на условията за TPS.

Още венецуелци са били срещнати на границата този месец, отколкото граждани на която и да е друга страна, с изключение на Мексико, според данните на митниците и граничната служба на САЩ, публикувани от мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Венецуелците са спрени 25 777 пъти през първите 17 дни на септември, което е с 63% повече от същия период месец по-рано. Те включваха някои хора, приети официално за насрочени срещи за убежище, но по-голямата част бяха незаконни влизания.

Джеръми Макгиливрей, заместник-представител на Международната организация за миграция на ООН в Мексико, отказа да прогнозира въздействието на разширяването на TPS, но каза, въз основа на минал опит , че „вероятно мерки от този вид, дори когато са положителни, насърчават хората да тръгнат на път“.

Котрабандистите продават услугите си, като казват: „Вижте, президентът Байдън обяви разширяването на тази мярка за венецуелците, сега е моментът да дойдете на границата“, Макгиливрей каза.

Педро Луис Гуера, венецуелец, който живееше във фоайето на полицейски участък в Чикаго, след като пристигна в града през април със съпругата си и малкото си дете, каза, че TPS ще бъде „голяма помощ“ за семейството му. „Това е, което искахме толкова дълго, защото дойдохме тук, за да успеем и да работим, за да осигурим себе си, а не да разчитаме на другите“, каза той.

Гера каза, че венецуелците следят отблизо новините за имиграционната политика на САЩ, но развитието от тази седмица няма да насърчи повече да идват, защото „онези, които пристигат след юли, този закон няма да се отнася за тях, така че за тях ситуацията остава същата.“

Но Джени Мартинес, 39-годишна медицинска сестра, която видя как заплатата й е изядена от инфлацията у дома, каза, че условията там са „твърде ужасни“ и венецуелците са толкова отчаяни, че мнозина ще се опитат да стигнат до САЩ, независимо от това какво ги очаква по отношение на правния статут.

Говорейки в Мексико Сити от другата страна на улицата от автогарата, където се надяваше да се качи на автобус на север заедно с дъщеря си тийнейджърка и малкия си син, Мартинес каза, че семейството има живееше от парични преводи от съпруга си в Юта през последните 18 месеца и сега се надяват да се присъединят към него там.

„(Венецуелското) правителство ви дава тази минимална заплата и какво правите с нея? Нищо — каза тя. „Венецуелците ще се опитат да влязат независимо какво, с или без документи. Тук става дума за пресичане, за да можете да работите, за да можете да изпращате пари на баба и дядо.“

___

Spagat съобщи от Сан Диего. Авторите на Associated Press Ребека Сантана във Вашингтон, Кристофър Шърман в Мексико Сити и Мелиса Уиндър в Чикаго допринесоха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР