Предоставянето на система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна ще

...
Предоставянето на система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна ще
Коментари Харесай

Ако Словакия даде С-300 на Украйна, това може да я вкара във война, твърди важен депутат

Предоставянето на система за противовъздушна защита С-300 на Украйна ще въвлече Словакия във боен спор. Това съобщи ръководителят на парламентарната комисия по външни работи Мариан Кери в ефира на словашката социална телевизия, съобщи ТАСР, представена от Българска телеграфна агенция.

Кери съобщи, че неговата партия " Смер - Социална народна власт " е срещу това и че е належащо да се сложи ползата на Словакия преди всичко.

На противоположното мнение е държавният секретар в министерството на външните работи Мартин Клус, който отговори, че като помогне на своята съседка Украйна, Словакия ще отбрани и личните си ползи. По думите му Украйна не трябва при никакви условия да се отхвърля от Крим или от Донбас. " Това ще бъде подобен мощен казус, в това число от позиция на интернационалното право, че може да унищожи всичко, което сме употребявали десетилетия наред и което ни е подсигурило мира ", сподели Клаус. Той добави, че териториалната целокупност на страните би трябвало да бъде спазвана.

И Клус, и Кери са на мнение, че използването на химически, биологични или нуклеарни оръжия в Украйна е алена линия, която може да оправдае интервенция от страна на НАТО.

Кери съобщи, че Словакия е изцяло подвластна от съветския газ и петрол и че всеки опит да спре да внася тези енергийни източници от Русия би бил безконтролен. Такива запаси могат да бъдат импортирани от различни снабдители като Катар или Саудитска Арабия, които, както уточни Кери, са доста недемократични страни. " Интересно е по какъв начин не ни е грижа за всичко това. Всичко, което желаеме, е да се откъснем от съветския газ ", съобщи той. Клус удостовери, че Братислава води договаряния с тези две страни за доставки. " Може и да не ни харесва, че си имаме работа със страни, които не са демократични, само че това е по-малкото зло, в сравнение с да останем изцяло подвластни от страна, която води война в прилежащата си страна ", съобщи той.

Държавният секретар отхвърли изказванието на Кери, че американският министър на защитата Лойд Остин е давал указания на словашките политици по време на неотдавнашната си аудиенция в Словакия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР