Предоставянето на оръжие за Украйна е риск за въвличане на

...
Предоставянето на оръжие за Украйна е риск за въвличане на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Даването на оръжие за Украйна въвлича България във войната

Предоставянето на оръжие за Украйна е риск за замесване на България като страна във войната, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, откакто точката беше препоръчана за разискване в Народното събрание. Без решение на председателски съвет, без разискване въобще, разбираме в залата, че ръководителят на Народното събрание внася изключителна точка - гласоподаване на отчета на министъра на защитата и контракт за даване на оръжие за Украйна, възмути се Нинова. По думите й това надали е най-важното решение, което би трябвало да вземе Народно събрание. " Отпаднаха доста по-важни точки за хората като приходи, гласоподаване на безвъзмездни учебници, бюджетните закони, данъчните закони. Всички се кълнат, че най-важното нещо за България в този момент е да приемем бюджета и законите по Плана за възобновяване и резистентност. Но вършат тъкмо противоположното. Перфектен образец за политическо двуличие ", разяснява Нинова.
След като въпреки всичко болшинството гласоподава точката да бъда първа в дневния ред на Народно събрание и съвещанието да бъде закрито, от Българска социалистическа партия настояха то да бъде намерено. " Министърът на защитата да разсекрети листата на оръжията, които предоставяме. Да не се крие от хората какво се разисква и да се знае доста ясно кой каква страна заема по този въпрос ", акцентира Нинова. Тя призовае президента, като главнокомандващ, да участва на съвещанието. Румен Радев се разгласи срещу това решение, даже назова " Демократична България " военолюбци, попита ги дали ще отидат на фронта, напомни Нинова.
" Кое е спешността да вкарате в пленарна зала точно предоставяне на оръжие на Украйна, това ли е най-важния въпрос сега? Превръщаме се в Генерален щаб на защитата ", ядоса се зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Борислав Гуцанов. " Започвате деня с ботуши. Няма смисъл да наритвате Народното събрание, без да дадете опция да се разиска дневният ред ", съобщи зам.-председателят на ПГ Георги Свиленски. " Народно събрание си изхвърли от дневния ред всичките 14 точки. От " обединението на войната " казахте, че не са ви значими. Не ви интересуват възобновими източници, публични поръчки, безвъзмездни учебници, а ви интересува да вкарате България във война. Нека хората да видат лицемерието ви - на избори вие не обещавахте да вкарате България във война, а обещавахте безвъзмездни учебници, безвъзмездни медикаменти, ниски цени, високи приходи, Плана за възобновяване и резистентност. И в този момент за 15 минути вие отхвърлихте всички тези закони, а бързате да изпратите самолетите с оръжията за Украйна. Лъсна лицето на " обединението на войната ". И господин Габровски незабавно би трябвало да върне мандата и да каже: " Аз имам едно само изискване - да изпратя оръжие за Украйна ". Защото това сплотява 160 народни представители ", безапелационен е Георги Свиленски. 
" Говорите ли за чувалите за трупове, които ще изпратим. Ще се запишете ли доброволци, сътрудници? Направихте фрапантно нарушаване на правилника. От комисия до вкарване в пленарна зала не е минал нужният период. Това не е обсъждано и на председателски съвет. Проявявате извънредно висока степен на двуличие по отношение на българските жители, тъй като през вчерашния ден ние публично получихме отвод от Шенген и бяхме наритани като последните нещастници в Европейски Съюз, вие в този момент желаете изключително да вкарваме България във война ", предизвести депутатът от левицата Иван Иванов.
Според съпартиеца му Иван Ченчев 2/3 от българите не желаят да се изпраща оръжие в Украйна. Той предложи депутатите да чуят главнокомандващия на Българската войска да се произнесе за такова значимо решение. " Не може 5 за 4 да го гледаме и през процедурни хватки да се чудим какво да вършим. Поканете президента Румен Радев ", настоя той.
Веднага щом закритото съвещание стартира, депутати от Българска социалистическа партия започнаха да го излъчват непосредствено посредством мобилните си телефони в обществената мрежа. Това принуди управлението на Народното събрание да открие дебутатите за медиите. 
След близо 5 часа разногласия, разправии и кавги текстът беше признат със 148 гласа " за ", 46 " срещу " и един въздържал се от " Продължаваме промяната ". Решението не бе подкрепено от 20 депутати на Българска социалистическа партия и 26 от " Възраждане ". Явор Божанков се отдели от групата си и гласоподава " за ". По-рано в изявление от трибуната той разкритикува позицията на Българска социалистическа партия за изпращането на оръжия за Украйна и се противипостови директно на изразеното от Нинова мнение за войната. " Да пратим оръжие, Русия няма да завоюва тази война. Дори прилежаща Македония изпрати оръжие ", акцентира Божанков. Думите му бюха посрещнати с овации от депутатите от Демократична България и Политическа партия. По-късно Божанков беше изключен единомислещо от ПГ " Българска социалистическа партия за България ". Като причина се показва, че макар решението на Народно събрание на Българска социалистическа партия и общото заседание на парламентарната група да се гласоподава " срещу ", той се е възпротивил.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР