Предоставяне на оръжие от България за Украйна може да се

...
Предоставяне на оръжие от България за Украйна може да се
Коментари Харесай

Оръжие за Украйна само след решение на парламента, каза Петков. Според Радев това ще ни въвлече във войната

Предоставяне на оръжие от България за Украйна може да се случи единствено след вероятно решение на Народното събрание. Това съобщи в петък министър-председателят Кирил Петков.

По време на ревизия на градежа на газовата връзка с Гърция, министър председателят съобщи, че кабинетът няма да взема еднолично решение за даване на военна помощ за Киев и че всевъзможни решения, свързани с войната, ще бъдат „ транспарантни “.

„ Никой не отива на никаква война. Това, което България прави, ще продължава да го прави. Пълна поддръжка за Украйна, филантропична помощ, лекарства, посрещане на бежанци и работене координирано по източния фланг с НАТО “, сподели Петков.

В петък на посещаване в България идва секретарят по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин . По информация на "Файненшъл таймс " той ще се опита да убеди България и Словакия зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски изиска.

В сряда Си Ен Ен заяви, че Словакия е дала кардинално единодушие да даде на Украйна основна система за противовъздушна защита от руската ера, която да помогне за отбрана против съветски въздушни удари.

По-късно Остин организира среща със словашкия си сътрудник Ярослав Над в Братислава. Над сподели, че Словакия е подготвена да даде своите системи С-300, в случай че съдружниците от НАТО обезпечат сурогат.

В петък президентът Р интелигентен Радев разяснява, че България би трябвало да остане солидарна с Украйна, „ само че който вземе решение за даване на въоръжение и по този метод за замесване на България във войната, би трябвало да може да се изправи пред обществото и да изясни какъв е рискът, тъй като цената постоянно се заплаща от жителите, а не от политиците “. По думите му не би трябвало да се позволява „ стратегически обекти, като нуклеарната ни централа “, не трябва да остават без противовъздушна защита.

Също в петък в постройката на Народното събрание вицепремиерът Корнелия Нинова за следващ път акцентира, че позицията на партията е изрично срещу изпращане на оръжие в Украйна, което може да „ въвлече страната във война “.

„ Оръжие, муниции, артикули, технологии с двойна приложимост, включително и самолети, изрично "не " е позицията на "БСП за България ". Ние няма да се съгласим на това, няма да гласуваме такова решение, няма да го подкрепим “, сподели Нинова.

Володимир Зеленски изиска зенитни системи от въоръжението на страни от Източна Европа, които разполагат с съветски и руски оръжия и муниции, с които украинската войска може да работи. Досега публично предложение за даване на оръжие не е правено в Българския парламент. В последните седмици на няколко пъти Корнелия Нинова заяви, че муниции и оръжия не са били изнасяни от България към Украйна от 2014 година насам.

На 24 февруари Русия стартира инвазия в Украйна. Москва на няколко пъти предизвести страните от Запада да не дават оръжие на Киев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР