Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде продължителен

...
Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде продължителен
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Сроковете за предоговаряне на Плана за възстановяване може да се окажат клопка за реализацията му

Предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност ще бъде нескончаем развой, а срокът до 31 март, заложен от депутатите, може да сложи клопка пред тази реализация. Това разяснява министър председателят Гълъб Донев.

Той позволи, че тази " клопка " със периода е допустимо да е сложена съзнателно.

" Работим за това да отстояваме националния интерес на България - това, което е заложено от предходното постоянно държавно управление с тези понижения да бъде предоговорено. Да бъде предоговорена в това число, в случай че се наложи, и базовата година, която се взима под въпрос. Действаме, не сме останали на това предписание на Народното събрание, само че това е времеемък и дълъг развой. Само оценката на Европейска комисия лишава към 2 месеца, а оттова нататък ще се водят диалози с всички страни членки. Така че периодите на Народното събрание може да се ни се виждат доста подобаващи, само че има опасности, които може би и преднамерено Народното събрание с тези периоди, с които задължават и Европейска комисия, служебното държавно управление и останалите страни, слагат капани пред тази реализация ", уточни той.

Следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов стартира диалози и съвещания с обособените структури на Европейска комисия за това каква процедура да се следва за това решение на националното заседание.

" Това е, може би, обичаното занятие на Народното събрание - да разпорежда на служебното държавно управление да извърши някакви дейности. Искам да обърна внимание, че тук депутатите задължиха освен служебното държавно управление с този период, само че и Европейска комисия, което е нещо, което оставям без коментар - дали депутатите могат с изключение на служебното държавно управление да задължат и Европейска комисия да отвори нанова проекта, да извърши съответните оценки - такива оценки се вършат в границите на два месеца. Тук националното заседание задължава и останалите 26 членки, тъй като всяка смяна на подобен проект изисква процедури и от другите страни. Така че, представете си по какъв начин Германия, Франция и другите страни би трябвало да се съборазят със периода, натрапен от Народното събрание. Това е казус – нито една друга членка на Европейски Съюз не е сложила въпроса за преразглеждане на националните им проекти ", сподели Донев.

Служебният министър председател прикани в това време да не стопира работата по останалите планове, заложени в Плана.

Той посочи, че е оптимист, че партиите от 48-ото Народно заседание ще намерят метод да излъчат постоянно държавно управление.

Към момента Гълъб Донев не е разговарял с президента за идващ мандат отпред на служебно държавно управление. До нов длъжностен кабинет би се стигнало, в случай че се провали осъществяването и на третия мандат и се стигне до нови избори през пролетта.

Служебният министър-председател Гълъб Донев и министрите на опазването на здравето Асен Меджидиев и на районното развиване Иван Шишков ревизираха напредъка на плана по построяването на Национална детска болница в София.

Създаването на Национална детска болница бе оповестено за приоритет за служебния кабинет. С построяването ѝ ще се обезпечи достъп до съвременно, сложно и отговарящо на всички европейски стандарти лекуване за дребните пациенти.

С решение на Министерския съвет от 2 ноември 2022 година беше признато новото лечебно заведение да бъде издигнато върху терен в кв. " Горна баня " на столичния регион " Овча купел ", който се намира в непосредствена непосредственост до болничното заведение по ортопедия " Проф. Бойчо Бойчев ".

Министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев посочи, че е планувано по план към детската болница да бъде построен хотел, рехабилитационен център, който да употребява локалната минерална вода и хеликоптерна площадка за незабавните случаи от цялата страна.

Той означи, че обектът е от национално значение. Болницата ще обхване всички специалности и ще бъде изработен опит да бъде оборудвана с съвременна инсталация, сподели още Меджидиев. За реализацията на плана ще се употребяват експертни съвещания от Израел, Англия и други страни.

Меджидиев изрази вяра действителното строителство да стартира идната година.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР