Предоговаряне на План за възстановяване и устойчивост, който беше е

...
Предоговаряне на План за възстановяване и устойчивост, който беше е
Коментари Харесай

ЕК: Предоговаряне на Плана за възстановяване може да има само в изключителни случаи

Предоговаряне на План за възобновяване и резистентност, който беше е утвърден и в осъществяване, може да има единствено при изключителни случаи. Това споделиха през днешния ден от Европейската комисия за Българска национална телевизия. Държавата, която желае сходно предоговаряне, би трябвало да потвърди, че към този момент не може да извършва целия си проект или част от него заради справедливи условия.

В подобен случай Европейската комисията е подготвена да разиска осъществяването на обособени стадии или цели с страните членки, които към този момент не са постижими заради справедливи условия и би трябвало да бъдат преразгледани. Но това ще изисква и прецизна оценка на всеки един случай поотделно, направена от Еврокомисията дружно със съответната страна.

При възможни промени, ревизираният проект за възобновяване още веднъж би трябвало да дава отговор на първичните критерии за обособяване на 37% за разноските за климата и нуждата проектът да адресира забележителен набор от характерни за всяка страна рекомендации - в тази ситуация с България характерните рекомендации са свързани с прогресивна декарбонизация на българската стопанска система.

От Европейска комисия споделят още, че като се има поради, че българският проект беше утвърден едвам през май 2022 година, а множеството проекти на останалите страни бяха утвърдени още през 2021 година, фокусът би трябвало да бъде върху осъществяването на сегашния проект.

Според Брюксел огромните вложения и трансформиращите секторни промени в енергийния бранш в сегашния български проект са изцяло съвместими с задачите на REPowerEU за последователно унищожаване на зависимостта на Европейски Съюз от съветските изкопаеми горива. Българският проект включва понижаване на излъчванията на парникови газове от енергийния бранш с 40% до 2025 година

Тези промени вървят ръка за ръка с значими вложения във възобновими източници и предпазване на сила. Съгласно проекта финансовата поддръжка за екологизиране на енергийния бранш възлиза на над 2 милиарда евро.

От Европейската комисия напомнят, че България е стопанската система на Европейски Съюз, която е с най-висока въглеродна активност и ясните задължения за осъществяване на характерните за страната рекомендации по отношение на декарбонизацията са били решителен детайл за утвърждението на Плана за възобновяване и резистентност. Планът за възобновяване и другите принадлежности на Европейски Съюз способстват с повече от 5 милиарда евро финансова поддръжка за декарбонизацията на българската енергийна система, което води до обективен и почтен преход и подсигурява, че нито един жител не е зарязан, споделят още от Европейска комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР