Преднината на ГЕРБ пред Продължаваме промяната“ се увеличава и вече

...
Преднината на ГЕРБ пред Продължаваме промяната“ се увеличава и вече
Коментари Харесай

„Тренд”: Преднината на ГЕРБ пред ПП вече е близо 5%, води се оспорвана битка за третото място

Преднината на ГЕРБ пред „ Продължаваме промяната “ се усилва и към този момент е близо 5%. Това демонстрират данните от изследване на по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите по отношение на главните проблеми в страната и поддръжката към политическите обединения. Изследването е осъществено в интервала сред 15 и 22 август 2022 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1007 души на възраст 18+.

През август от„ Тренд “ регистрират лек спад в поддръжката за „ Продължаваме промяната “ до 19,6% от гласуващите. Според изследването първа политическа мощ е ГЕРБ, като тя има поддръжката на 24,4% от гласуващите.

Битка за третата позиция е сред Движение за права и свободи (10,6%) и „ Възраждане ” (10,3%), като съгласно социолозите решителен за изхода от нея евентуално ще се окаже вота от чужбина за двете обединения. Българска социалистическа партия е пета с поддръжка от 8,6%, а „ Демократична България ” е на шесто място с поддръжка на 7,3% от гласуващите. На границата

На границата за влизане в Народното събрание са партията на Стефан Янев „ Български напредък “ и „ ИТН “, като първата е малко над бариерата от 4%, получавайки поддръжка от 4,5% измежду гласуващите, до момента в който партията на Слави Трифонов има поддръжка от 3,9% от гласуващите.

Значително под бариерата от 4% остава групировката към Мая Манолова (1,9%), както и Вътрешна македонска революционна организация (1,2%).

От „ Тренд “ показват, че 61% от всички интервюирани желаят постоянно държавно управление непременно след предварителните парламентарни избори. Само 19% са тези, за които в случай че компромисите за постоянно държавно управление са прекомерно огромни, считат, че е по-добре да има още веднъж избори. 

Повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната рецесия (19 процентни пункта) са най-големите проблеми пред които е изправена страната ни сега. Това сочат данните от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора. Следващите два казуса в подредбата също са със обществена устременост – бедността (11 процентни пункта) и ниското възнаграждение на труда (9 процентни пункта). С еднакъв дял се подрежда и корупцията (9 процентни пункта).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР