Предмет на обсъждането бе проект на Наредба за изменение и

...
Предмет на обсъждането бе проект на Наредба за изменение и
Коментари Харесай

Обществено обсъждане във връзка с актуализация на такси и цени на услуги, предлагани от ОП „Обреден дом

Предмет на разискването бе план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба на Общински съвет – Видин за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги, предусещащ актуализация на такси и цени на услуги, управлявани от Община Видин и Общинско дружество „ Обреден дом “.

Събитието се състоя в залата на Общински съвет – Видин и бе намерено от заместник-кмета на Общината Борислава Борисова. Тя означи, че последната направена актуализация е преди пет години (с Решение №143, взето с Протокол № 6/ 28.06.2017г. на Общинския съвет).

Присъстващите в залата бяха осведомени с претекстовете и детайлностите по отношение на изменението, от инж. Пролетка Велкова, шеф на Оперативна програма „ Обреден дом “. Тя изясни, че във връзка с празничните ритуали се планува детайлизиране, най-много по отношение на времето на предоставяните услуги – в работни, почивни или празнични дни, като това събитие следва да бъде отчитано при ценообразуването, с оглед законовите условия и нормативи. „ Стойността на всяка услуга е образувана при съблюдаване правилата, посочени в член 8 от Закона за локалните налози и такси и цели възобновяване на цялостните разноски за осъществяване на услугата. В по-голямата си част стойностите се резервират. Друга част са повишени, заради непрекъснатото повишаване на цената на горивата, а това се отразява на поддържането на автопарка (две катафалки, които обслужват двата гробищни парка на гр. Видин и обитаемоте места на общината); нужда от финансиране на проведено разчистване и поддържане на гробищните паркове на гр. Видин и освобождение на жителите от задължението за разчистване на окологробните пространства “ – изясни инж. Велкова. Тя добави, че макар комплицираната икономическа и здравна обстановка, както и повишената инфлация, Община Видин отделя и не малко лични средства за поддържане и косене на гробищните паркове.

Сред новите услуги, които се оферират, са: прилагане на Дома на покойника за опело, годишно поддържане на гробищните паркове (с еднократната едногодишна такса, която жителите ще заплащат, няма да имат ангажимент сами да се грижат за окологробното пространство, както досега) и други Не се трансформира таксата за гробоползване, която е съществена.

В сходство с условията на Закона за нормативните актове, планът на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги бе оповестен за публично разискване на 4.05.2022 година на интернет страница на Община Видин, в категория „ Общински съвет “, раздел „ Проекти на нормативни актове “, като не са постъпили оферти, отзиви и мнения на жители. Предложението за изменение на Наредбата ще бъде импортирано за гласоподаване на идващото съвещание на Общинския съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР