Предложенията за управител на БНБ се правят от парламентарните групи

...
Предложенията за управител на БНБ се правят от парламентарните групи
Коментари Харесай

Дадоха на партиите 20 дни, за да предложат шеф на БНБ

Предложенията за шеф на Българска народна банка се вършат от парламентарните групи и се внасят в писмена форма в Комисията по бюджет и финанси посредством ръководителя на Народното събрание в 20-дневен период от приемане на процедурните правила, се показва в решението. Съгласно Закона за Българска народна банка, за членове на управителния съвет се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати експерти в областта на стопанската система, финансите и банковото дело, добавя НТВ..

Предложенията за шеф на Българска народна банка се разгласяват на интернет страницата на Народното събрание в период не по-късно от седем дни преди чуването на претендентите, написа в процедурните правила. Юридически лица с нестопанска цел и професионални организации не по-малко от три дни преди чуването на претендентите в бюджетната комисия могат да показват мнения за претендентите, включващи и въпроси, които да им бъдат сложени. При чуването претендентите показват идея за активността на Българска народна банка.

При гласуването в пленарната зала за определен се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

В полемиката по препоръчаните правила единствен взе думата Петър Чобанов (ДПС), който означи значимостта на актуалната процедура. Българска народна банка е стожер на финансовата непоклатимост или най-малко по този начин би трябвало да бъде, сподели той. Чобанов уточни също, че Българска народна банка има водеща роля в договарянията за приемане на еврото. Трябва да сме сигурни, че когато се предлага и избира шеф, той ще дава отговор на условията, разяснява депутатът от Движение за права и свободи и заявява, че ПГ на Движение за права и свободи ще поддържа препоръчаните правила.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР