Предложенията за работа през октомври са с 2900 по-малко (-6%)

...
Предложенията за работа през октомври са с 2900 по-малко (-6%)
Коментари Харесай

Спад на предложенията за работа в IT сектора с 40% за една година

Предложенията за работа през октомври са с 2900 по-малко (-6%) от тези в предходния месец. Това демонстрира ежемесечният разбор на една от най-големите HR компанията у нас. Разликата в броя се дължи главно на по-забележим спад на обявите в секторите „ Хотелиерство и ресторантьорство “, „ Търговия и продажби “ и „ Производство “.

На годишна база продължава да се следи непрекъснат спад от 7% (3300 оферти по-малко), който се дължи главно на намалелия брой разгласи в бранш IT.

В съвсем всички браншове през м. октомври се следи спад на обявите за работа. Изключение вършат секторите „ Маркетинг и Реклама “ (60 оферти повече, 4% ръст) и „ Здравеопазване и фармация “ (130 оферти повече, 6% ръст). Причина за множеството оферти в сектор  „ Здравеопазване и фармация “ е публикуването на работни позиции в този бранш за чужбина. Редно е да отбележим, че това е общоприета процедура от компании за набиране на личен състав в този бранш, само че за разлика от минали години, в които този вид оферти се промотират на българския пазар главно през летните месеци, през 2023г. тези разгласи участват в уеб страниците за работа и през последното тримесечие на годината.

С максимален спад на предложенията е секторът  „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (1080 оферти по-малко, 16% спад), следван от секторите „ Търговия и продажби “ (770 оферти по-малко, 7% спад), „ Производство “ (570 оферти по-малко, 8% спад), „ Логистика и превоз “ (270 оферти по-малко, 6% спад), IT (200 оферти по-малко, 6% спад), „ Административни и обслужващи действия “ (170 оферти по-малко, 4% спад), „ Строителство “ (130 оферти по-малко, 5% спад) и „ Счетоводство, одит, финанси “ (60 оферти по-малко, 3% спад).

Според анализът на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger, на годишна база също се следи спад в множеството браншове. Най-драстичен продължава да бъде той в бранш IT където предложенията са с 40% по-малко по отношение на същия интервал през 2022г.

Тук още веднъж следим видим растеж в бранш „ Здравеопазване и фармация “, като аргументите за това съответстват с описаните нагоре.

Секторът „ Търговия и продажби “ продължава да заема 1/4 от предложенията за работа в страната. Той изрично заема първото място с дял от 25%, следван от секторите „ Производство “ (17%) и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ (13%).

Дяловото систематизиране при останалите браншове също е непроменено по отношение на предходния месец: „ Логистика и превоз “ (10,8%), „ Административни и обслужващи действия “ (10,7%),  IT (8%)  „ Строителство “ (6%), „ Здравеопазване и фармация “ (5,4%), „ Счетоводство, одит, финанси “ (4,8%),  „ Маркетинг и реклама “ (4%) и „ Изкуство “ (1%).

От началото на годината броят на предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа е намалял с 31% (3050 разгласи по-малко). Разбира се, това е директно обвързвано с по-малкия брой разгласи в бранша IT,в който доминират този вид оферти.

Спрямо м. септември отчитаме спад от 4% на тези разгласи, като дял от общия брой те са 9%.

Обявите за работа е намалял във всички от водещите регионални градове. В София спадът е 4%, а в останалите градове той е:  Пловдив (-13%), Варна (-7%), Бургас (-11%), Русе (-10%) и Стара Загора (-13%).

Като дялово систематизиране в гр. София обявите са 45%, а в останалите градове са, както следва: Пловдив (10%), Варна (8%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР