Предложенията за промени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са

...
Предложенията за промени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са
Коментари Харесай

Людмила Петкова разкри колко средства ще загубим по ПВУ заради снощните батални сцени в НС

Предложенията за промени в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) са свързани с някои вложения, които не могат да бъдат изпълнени до края на периода на проекта - август 2026 година. Предложенията са да бъдат ориентирани средства към планове, които имат национално значение, могат да бъдат изпълнени и няма да се изгубят финансови запаси. 

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният министър на финансите, която даде детайлности за препоръчаните от Министерски съвет промени в ПВУ, които през вчерашния ден трябваше да бъдат гласувани в Народното събрание и се стигна до батални подиуми, при които депутатите от " ", " " и блокира трибуната на Народно събрание и провалиха съвещанието.  

Бяха импортирани две решения в Народното събрание. Първото решение е обвързвано с Пътната карта за климатичната индиферентност и е във връзка с второто плащане по ПВУ. България е единствената страна в Европейски Съюз, която е получила единствено първо заплащане. Второто заплащане не е изплатено, тъй като е обвързвано с промени, една от които е тъкмо Пътната карта. При нейното неприемане значи, че ще има финансови корекции в размер на 266 млн. евро, което е повече от 30% от второто заплащане в размер на 653 млн. евро. Второто решение е обвързвано с даването на мандат на служебното държавно управление да продължи договарянията с Европейска комисия за измененията в ПВУ, с цел да не бъдат изгубени средства по глава RePower в размер на 479 млн. евро. Европейска комисия се неждае от време, с цел да бъдат признати измененията в ПВУ. Най-късно тези промени би трябвало да бъдат изпратени до 15-20 октомври, с цел да не загуби България средства ", разгласи Петкова. 

" Най-тежката догадка е да загубим няколко милиарда по ПВУ. Ако не се промени ПВУ и не бъдат обезпечени средства за започнатите планове, те би трябвало да бъдат приключени със средства от националния бюджет. Говорим за към 5-6% и сами можете да си извършите сметката какъв брой средства ще бъдат изгубени. Може и да се наложи да върнем част от средствата по първото заплащане, в случай че не бъдат довършени започнатите промени. Към днешна дата тези средства в проектобюджета за 2025 година не са включени и разчетени, тъй като ние вярвахме, че Народно събрание ще одобри двете промени. Министерски съвет все още няма мандат да продължи договарянията с Европейска комисия и ние няма какво да създадем. Има и забележителен риск да излезем отвън маастрихтските критерии ", безапелационна бе. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР