Предложенията за хуманитарна помощ за Мароко се превърнаха в противоречив

...
Предложенията за хуманитарна помощ за Мароко се превърнаха в противоречив
Коментари Харесай

Мароко отказва хуманитарна помощ от ООН, Франция и Алжир, не били приятелски страни

Предложенията за филантропична помощ за Мароко се трансфораха в спорен въпрос – до момента Рабат е приел помощ от Испания, Обединеното кралство, Катар и Обединените арабски емирства, само че е отхвърлил тази на Организация на обединените нации, прилежащ Алжир, с който кралството е скъсало дипломатически връзки, и Франция, в връзките с която от няколко месеца има дипломатически мраз. Това оповестява испанската новинарска организация ЕФЕ за Българска телеграфна агенция.

Мароканското държавно управление съобщи, че до момента е приемало помощ след опустошителното земетресение от 8 септември от „ другарски страни след „ задълбочена оценка на потребностите и със съзнанието, че некоординираната помощ би била контрапродуктивна “.

То не изясни за какво Организация на обединените нации, организацията с максимален опит в света в реагирането на естествени бедствия, е била принудена да чака съответен отговор, до момента в който дните минават и възможностите за намиране на оживели понижават.

По данни на Геофизичния институт на Съединени американски щати земетресението е било с първичен магнитуд 6,8 по Рихтер. Потвърдена е гибелта на общо 2681 души, като близо 1600 от тях са от най-силно засегнатата провинция Ал Хауз, заяви мароканското министерство на вътрешните работи. Почти всички починали към този момент са заровени, заяви държавното управление. Повече от 2500 души са ранени.

Организация на обединените нации не е получавала публично искане за помощ от мароканското държавно управление, съобщи представителят на генералния секретар Стефан Дюжарик на вчерашна конференция.

„ Суверенно решение на всяка страна е да реши по какъв начин да продължи с помощта според от личния си потенциал “, сподели Дюжарик, запитан дали това желание за помощ от някои страни пред други е „ по-скоро политическо, в сравнение с практическо “ решение.

Междувременно алжирското външно министерство разгласи през вчерашния ден, че Мароко е отхвърлило предлагането му за филантропична помощ.

В понеделник алжирските управляващи обявиха, че ще изпратят три огромни военни самолета и екип на Гражданска отбрана и Червения полумесец от 93 профилирани спасители, в очакване на утвърждението на Рабат.

Според фрагменти, излъчени онлайн по държавната телевизия, избавителните екипи са били подготвени да излетят от военното летище в град Буфарик, на 40 км от столицата, само че мароканското външно министерство със забавяне е уведомило алжирската страна, че страната му „ не се нуждае от помощ “.

Алжир и Мароко, чиито сухопътни граници са затворени от 1994 година, от десетилетия са в сложни дипломатически връзки поради главния въпрос за Западна Сахара. През лятото на 2021 година Алжир прекъсна дипломатическите си връзки с Рабат и затвори въздушното си пространство, макар че в събота го отвори още веднъж, с цел да разреши филантропични полети от и до съседката си.

От своя страна Франция се стреми да отхвърли всевъзможни търкания с Мароко. Говорителката на френското външно министерство настоя през вчерашния ден, че „ няма причина за несъгласия “ по този въпрос, когато на седмичния си брифинг за пресата бе запитана за отхвърли на Мароко от помощта на Франция.

Говорителката означи солидарността, изразена във Франция, където живее огромна мароканска общественост, откакто за първи път бе обявено за земетресението, и акцентира, че тази реакция идва от цялото френско общество.

При неналичието на публична избавителна интервенция ръководителката на френската дипломация, Катрин Колона разгласи в понеделник отпущането на 5 млн. евро на френски и интернационалните неправителствени организации, които към този момент работят на място.

Отчуждението сред някогашната колониална мощ и Мароко се илюстрира от обстоятелството, че Мароко няма дипломат във Франция от февруари и че френските управляващи стопираха да приказват за посещаване на Макрон в алауитското кралство, което трябваше да се състои при започване на 2023 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР