Предложенията на три от партиите - БСП, Продължаваме промяната и

...
Предложенията на три от партиите - БСП, Продължаваме промяната и
Коментари Харесай

Много шум за нищо: Партиите не се разбраха за пенсиите

Предложенията на три от партиите - Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи, не бяха признати с единомислещо утвърждение от Националния съвет за съдействие. Т.нар. Тристранка, която включва представители на страната, работодателските организации и синдикатите, заседава през днешния ден във връзка концепциите на партиите за нови пенсии.

Припомняме, че Българска социалистическа партия входира предложение за две преизчисления на пенсиите - от 1 януари 2023 година и от 1 юли 2023 година Първото, съгласно обосновката им, цели да поправи една неправда от предишния месец. След като през декември 2021 година пенсиите бяха преизчислени с по-висока тежест за всяка година застрахователен стаж (1.35), през октомври 2022 година беше направено ново преизчисление съгласно растежа на осигурителния доход/инфлацията за всяка година, само че със остаряла тежест за стаж. Така сега при някои пенсии всяка година стаж носи коефициент 1.35, а при друга цената варира от 1 до 1.35 за обособените години.

" Продължаваме промяната " пък се захвана с така наречен швейцарско предписание. По него сега приходите на пенсионерите се индексират с половината от повишаването на осигурителния приход и половината от инфлацията. Политическа партия обаче желаят да се избира индикаторът, който пораства по-бързо, и да се ползват 100% от него.

Движение за права и свободи пък изиска казармата от едно време да се зачита за автентичен трудов стаж.

Срещу измененията възрази ръководителят на тристранния съвет Лазар Лазаров, който е вицепремиер и обществен министър. " По-нататъшни преизчисления въз основа на един или различен параметър в пенсионната формула водят само и единствено до задълбочаване на неравенствата, от една страна, и от друга - нарушение на осигурителния принос, разяснява той. Представителите на " Подкрепа " поддържаха плановете на " Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи, а КНСБ и работодателите се оповестиха срещу. Част от работодателите акцентираха, че промени в пенсиите би трябвало да стават единствено в бюджетна процедура, каквато все още няма.

Не се стигна до единодушие и по лансираната от Българска социалистическа партия концепция за формула, по която минималната работна заплата да се пресмята като половината от междинната брутна заплата за предходните 12 месеца. Синдикатите я поддържаха, до момента в който работодателите повториха, че решение за формулата би трябвало да се вземе от бизнеса и синдикатите, а страната и политиците нямат място в него. По тематиката се водят разногласия от години, само че без резултат и минималната работна заплата се дефинира административно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР