Предложенията на НЗОК са унизителни за лекарите. Това заяви пред

...
Предложенията на НЗОК са унизителни за лекарите. Това заяви пред
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Напрежението в здравната система се отразява на цялото общество

Предложенията на НЗОК са унизителни за лекарите. Това съобщи пред Euronews Bulgaria зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

„ До този миг управлението на Касата и на Надзорния съвет говореха, че има договаряния по текстовата част. Да, такива се осъществяваха, само че те бяха проформа, тъй като нито едно от  предложенията на нашите специалисти не беше признато от отсрещната страна. На всичкото от горната страна ни се подхвърляха някакви анекси за автограф без нищо да сме договаряли, все едно сме статисти, което докара до ескалиране на напрежението сред УС на БЛС и НЗОК и поискахме оставките на проф. Салчев като шеф на Касата и на доктор Златанов като ръководител на Надзорния съвет “, сподели той.

По думите на доктор Брънзалов след срещата в парламентарната здравна комисия, на която е трябвало да бъдат открити някакви допирни точки, БЛС е получил предложение за Националния рамков контракт, което е освен недопустимо, а ще обърне цялата система с краката нагоре. „ Трябва да е ясно, че когато има напрежение в здравната система, подбудено от сложните правила за работа на работещите в нея, във всички случаи се отразява на цялото общество, за жалост “, сподели той.

По отношение на условието за минимално времетраене на прегледите при общопрактикуващите лекари от 15 минути доктор Брънзалов акцентира, че се залагат като гаранция за качество, само че това е популизъм, защото не е ясно какво ще последва от това. „ В целия план на НРД са заложени критерии за качество, с които се понижава броят на прегледани пациенти, което пък е обвързано с финансовата рамка. Реално това ще докара до понижаване на профилактиката и диспансеризацията в първичната извънболнична помощ и то ще се отрази на нарасналите размери в болнична помощ “, съобщи той и напомни, че БЛС предлага да се понижи броят на хоспитализациите в България.

Той заключи предложенията на НЗОК с думите: „ Няма да им даваме опция да вършат профилактика, ще пренасочим популацията да се лекува главно в болнична помощ и ще пренасочваме средства от едно перо в друго – т.е. от първичната в болничната помощ. “

„ Това са най-малко 500 000 хоспитализации годишно по избор на Касата. Ако се съблюдава правилото за 15-те минути, то един общопрактикуващ доктор ще може да преглежда 4 индивида на час, което пък неизбежно ще докара до листа на чакащите. Това, което до момента го нямаше в България и беше едно от преимуществата на системата ни “, сподели доктор Брънзалов.

Той добави, че нарушаването на това условие предстои на наказания, които пък са повишени три пъти.

„ Надявам се да се откри държавническо решение, с цел да може в идващите три години да има успокоение на работещите в системата. Но с това управление на НЗОК разговорът е неосъществим “, безапелационен беше доктор Брънзалов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР