Предложенията на Европейската комисия за справяне с прането на пари

...
Предложенията на Европейската комисия за справяне с прането на пари
Коментари Харесай

Politico: Зъбато куче пазач трябва на ЕС за борба с мръсните пари

Предложенията на Европейската комисия за справяне с прането на пари срещат опозиция от националните столици, написа авторитетното издание Politico.
Европейската комисия пъклен доста желае основаването на надзорен орган за използване на разпоредбите на блока против прането на пари. Но скептиците се опасяват, че това „ куче надзирател “ няма да хапе доста.
Вицепрезидентът Валдис Домбровскис прикани предходната седмица за европейски орган, когато изпълнителната власт в Брюксел пусна проект за деяние за справяне с противозаконните средства, преминаващи през Европейски Съюз.
„ Това, към което би трябвало да се стремим, е мощен контролен орган на Европейски Съюз, който може да работи при положение, че националните надзорни органи не работят, “ сподели в изявление латвийският еврокомисар. „ Имаме мощни и строги правила против пране на пари, само че използването е неравномерно. “
Планът за деяние на Европейска комисия също по този начин обрисува начинания за хармонизиране и актуализиране на защитните ограничения за битка с прането на пари в целия блок, като в същото време усъвършенства каналите за връзка сред звената за финансово разузнаване, организациите във всяка страна, които проучват информация от банки и други предприятия, задължени да рапортуват за съмнителни действия.
Плановете са отворени за обществено показване до 29 юли, като се приготвят законодателни оферти, планувани за началото на 2021 година.
Напредъкът може да се окаже муден, предизвестиха някои специалисти по финансите и мозъчни тръстове. Националните ползи и общото опълчване на предаването на прекалено много пълномощия на европейски орган може да затрудни проектите на Комисията.
Естония - място на голям брой каузи през последните две години - както и Унгария и Полша към този момент отхвърлиха нуждата от нов надзирател на Европейски Съюз. И доста други ще се усещат по същия метод, съгласно Карел Лануо, изпълнителен шеф на Центъра за европейски политически проучвания в Брюксел.
„ На политическо равнище съществуват приказки, че те желаят да създадат това “, споделя Лануо, който твърди, че за Европейски Съюз би било по-добре да хармонизира условията за отчитане на следените компании и да усъвършенства връзката сред столиците, а не да търси нов надзорник.
„ Погледнете Малта. Казаха, че ще се изчистят, с цел да се причислят към Европейски Съюз, и ги погледнете през днешния ден “, продължи той, акцентирайки по този начин наречените златни паспорти на островната страна, които дават на вложителите в подмяна на пари в брой. Практиката основава опасности от пране на пари, корупция и укриване на налози, предизвести Брюксел. Кипър предлага сходна стратегия.
Коронавирусът също може да се окаже спънка, предизвестиха финансови специалисти ислужители на Комисията. В момента пандемията е с политически приоритет и държавните управления може да не са склонни да харчат пари за други въпроси.
Домбровскис не е обезсърчен. Поредица от кавги в Дания, Естония, Германия, Латвия, Малта, Холандия и Швеция от 2018 година Извадиха нескрито неналичието на правоприлагане от страна на Европейски Съюз. Коронавирусът единствено избута прането на пари онлайн, сподели той.
„ Нашият опит от последните години по отношение на прането на пари оказа помощ за концентрирането на мозъците “, споделя 48-годишният някогашен министър-председател, говорейки по телефона от кабинета си в централата Berlaymont, която работи с понижен личен състав, с цел да избегне разпространяване на ковид.
Комисията пресмята, че към 1% от благосъстоянието на Европейски Съюз е забъркано в „ подозрителна активност “ - към 160 милиарда евро.
Правителствата от години поясняват по друг метод директивите на Европейски Съюз, когато ги вписват в съответните си национални статути, оставяйки малки врати за прилагане от нарушителите.
Някои, само че не всички, страни изискват предприятия като платформи за групово финансиране и дилъри на диаманти да оповестяват за съмнителни транзакции, споделят от Комисията. Ограниченията на заплащанията в брой и пълномощията на управляващите за заледяване на активи също се разграничават по страни.
Ситуацията се изостря от неналичието на връзка сред националните органи, се споделя в проекта за деяние.
Вратичките и хлабавото правоприлагане значат, че американските управляващи неведнъж трябваше да се намесват, с цел да изчистят безпорядъка на блока - оставяйки политиците на Европейски Съюз да останат със зачервени от позор лица.
През февруари 2018 година беше належащо известие за пресата от Министерството на финансите на Съединени американски щати за третия по величина заемодател в Латвия - ABLV Bank. Мрежата за битка с финансови закононарушения на американското министерство на финансите го упрекна в пране на пари, свързани със севернокорейската оръжейна стратегия. Месец по-късно американските управляващи в Ню Йорк арестуваха ръководителя на малтийската банка Pilatus по обвинявания, в това число банкови измами и пране на пари.
Надзорниците в Европейската централна банка не бяха осведомени с противозаконната активност, защото прането на пари е отвън тяхната подготвеност. Правителствата на Европейски Съюз резервираха полицейските отговорности за себе си, вместо да ги предадат на ЕЦБ, когато преди шест години предадоха на органа във Франкфурт отговорността за надзора на заемите.
Това би трябвало да се промени в този момент, сподели Домбровскис, като прикани за надзорен орган, който може да ревизира както банките, както и националните органи за неприятно държание - и надлежно да ги санкционира.
Планът за деяние на Комисията дефинира два вероятни разновидността, които Европейски Съюз може да вкара - и двата имат „ плюсове и минуси “, споделя Домбровскис.
Единият вид включва основаването на организация на чисто, от нулата, което разрешава на законодателите да разработят специфичен контролен орган с мандат да проверява оттатък финансовата промишленост, за бизнес като хазарта .
Процесът на основаване и сработване ще отнеме известно време, се споделя в документа от 18 страници, оставяйки на нарушителите повече време да „ избелят “ противозаконните си средства. Създаването на нов орган също може да се окаже скъпо - нещо, което може да се окаже проблем, откакто държавните управления са изразходвали трилиони евро, с цел да поддържат стопанските системи си по време на епидемията от ковид.
„ Този паричен аспект може да играе роля “, сподели един песимистичен чиновник.
Вторият, по-евтин, вид би бил разширението на ролята на съществуващия банков регулатор на Европейски Съюз. Европейският банков орган към този момент разполага с екип за битка с прането на пари от 16 души като част от задачата да се увери, че националните надзорни органи ползват разпоредбите вярно.
И въпреки всичко използването на разпоредбите би изисквало неведнъж повече от този брой. Парижката организация въври с другите си проблеми. Съветът на регулатора е формиран от националните надзорни органи на блока, които не са склонни да се порицават взаимно поради личните си дефекти.
Например, бордът реши предходната година да освободи Дания и Естония, защото не забелязали, че Danske Bank е прекарала към 200 милиарда евро съмнителни средства през естонския си клон за над 6 000 „ нерезиденти “ клиенти сред 2007 и 2015 година
" Фактът, че те не съумяха да подхващат дейности по един от най-големите кавги в Европа... демонстрира, че има потребност от по-ефективно ръководство, конструкция за взимане на решения и да се отдалечи от събранието на националните надзорни органи ", сподели Домбровскис, който е намерено сериозен към решението.
ЕБО също по този начин ще бъде лимитирано да управлява финансовия бранш, се споделя в проекта за деяние, оставяйки „ слаби връзки в мрежата за контрол на Европейски Съюз “, които би трябвало да обгръщат голям брой други предприятия, от
казина до художествени галерии и сътрудници за недвижими парцели.
Въпросът надалеч не е изгубен за законодателите на Европейски Съюз. „ Подобряването на ръководството на ЕБО е, несъмнено, належащо, само че това не прави банков орган добър контролен орган против финансовата престъпност “, споделя в изказване Свен Гиголд, от немските Зелени, в Европейския парламент.
Правителствата към момента могат да изберат да се придържат към ЕБО. Франция лобира пред други столици за подсилване на основаната в Париж организация от есента - засилвайки националното напрежение, обявиха трима чиновници на Министерството на финансите.
„ Налице е възприятието, че всичко, което произлиза от институция, основана в Париж, има изключително френско възприятие за това “, сподели един от чиновниците. „ Това би се вписвало съвършено с френските процеси и системи, само че би могло да бъде призрачен сън за други държави-членки, които ще го ползват. “
Говорителка на финансовото министерство на Франция отхвърли тези изказвания, като съобщи, че Франция е фокусирана върху намирането на верни решения, с цел да се оправят с мръсните пари, а не да се карат на географското ситуиране на европейски контролен орган.
„ Вярваме, че ЕБО би могла да предложи по-ефективен вид “ и това „ би могло да даде съответни резултати по-бързо “, добави тя. „ Това е един вид и решението за структурата на надзора ще пристигна на по-късен стадий, откакто се съгласим за неговия мандат и подготвеност. “
Така или другояче, страните би трябвало да оставят своите различия, сподели евродепутатът Ееро Хайнелуома от Финландия, който управлява социалистите и демократите по ограниченията против прането на пари. Той сподели, че жителите на Европейски Съюз би трябвало да се усещат като политици, които работят дружно за битка с противозаконните финансисти - изключително в актуалната рецесия.
" Въздействието на COVID-19 е мъчно за подценяване ", сподели Хайнелуома пред изданието.
„ В подобен сложен публичен подтекст, при който хиляди хора рискуват да изгубят работата си и / или ще видят равнището на живота си намалено, е немислимо, че няма да има политическа подготвеност за усилване на европейското съдействие против прането на пари “, сподели той.
Вижте още:
Валдис Домбровскис: България влиза в ERM II през юли, остава й да извърши едно последното условие

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР