Предложеният за трети път за обществено обсъждане проект на Закон

...
Предложеният за трети път за обществено обсъждане проект на Закон
Коментари Харесай

Новият Закон за ВиК – нови проблеми за гражданите, регулатора и общините

Предложеният за трети път за публично разискване план на Закон за ВиК освен не урежда публичните връзки, свързани с ВиК услугите, само че доста отстъпва от постигнатите гаранции за правата на потребителите, контрола и регулацията на бранша. Това стана ясно на извършена среща на НСОРБ, Омбудсмана на Република България и представители на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Всяка от страните намира разнообразни недостатъци в оферти от Министерство на регионалното развитие законопроект и има основателни възражения, които ще бъдат отразени в техни обособени публични мнения. Становищата ще бъдат показани в границите на процедурата по публични съвещания. Единно е мнението, че публичните разисквания на един и същи текст за трети път се вършат без нужната отговорност и с демонстративно неуважение към изказаните отзиви и направените бележки.

По самодейност на НСОРБ, на 2 май 2023 година се организира среща сред представители на управлението на Сдружението, Омбудсмана на Република България и представители на Комисията за енергийно и водно контролиране. Трите страни изложиха своите позиции по показания за публично разискване Закон за ВиК и разискаха проблемите и несъвършенствата, заложени в документа. И трите институции са изпращали подробни мнения при предходните обществени разисквания на Закона за ВиК, като техните претекстове и бележки са били пренебрегнати.

Твърденията, че законопроектът е направен след необятно публично разискване, на дават отговор на истината, акцентира изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева. И двамата представители на УС на НСОРБ, които участваха на срещата – кметът на Троян Донка Михайлова и кметът на Петрич Димитър Бръчков са били включени в състава на работната група, натоварена с подготовката на закона, само че не са били канени на нито едно нейно съвещание, в случай че такова въобще е било провеждано.

Възраженията на общините против опита да бъде въведен нов модел в ръководството на ВиК бранша са поредни и са свързани с неоснователните опити за уедряване на сдруженията на административен принцип, основаването на фиктивни асоциации без действителни пълномощия, установяването на практическа безконтролност на ВиК операторите и отнемането на правото на общините да вземат решения, свързани с тяхна благосъстоятелност, каквато е инфраструктурата.

„ Много се спекулира, че законовото уедряване е условие за усвояването на средствата за възобновяване на ВиК инфраструктурата в предходния програмен интервал, само че обстоятелствата приказват друго: никой не ни е задължавал да вършим консолидация на бранша, нито Брюксел е желал сходно нещо от нас “, безапелационна бе Силвия Георгиева. НСОРБ е направило и обширно изследване, а съответни въпроси са изпратени до съответните европейски институции. Окрупняването в бранша е препоръчано от българска страна, в отговор на настояванията на Европейска комисия за предприемане на действителни дейности за трайно решение на проблемите във водоснабдяването. Към днешна дата проблемите с ръководството на сдруженията, осъществяването на съществени и систематични вложения в инфраструктура, намаляването на загубите на питейна вода и възстановяване на качеството на водоснабдяването освен не са решени, само че към тях се прибавят ниската степен на усвояемост на ресурса от ОПОС 2014 – 2020 и забележителните финансови корекции, наложени на изпълнените от ВиК операторите планове. Сега водещ претекст за внасянето на законопроекта е включването му в листата закони, обвързани с Плана за възобновяване и резистентност.

„ За нас този законопроект е удар против концепцията за локално самоуправление. Той тласка цялостен един бранш към концентрация. Несправедливо е „ санкционирането “ на общините, които имат независими ВиК сдружения, да бъдат лишавани от европейско и национално финансиране, както незаслужено е и общините от неконсолидираните области също да бъдат лишавани от европейски средства “, съобщи заместник-председателят на УС на НСОРБ Донка Михайлова.

Двама от членовете на КЕВР в профилиран състав „ Водоснабдяване и канализация “ – Димитър Кочков и Пенка Трендафилова, взеха присъединяване в срещата, дружно с шефа на дирекция „ ВиК услуги “ Ивайло Касчиев, който е и член на Борда на европейските водни регулатори WAREG. Представители на КЕВР за трети следващ мандат са членове на управлението на интернационалната организация, което е удостоверение за висока оценка за работата на българския регулаторен орган. Заявено беше, че на нито един стадий от работата по законовите текстове планът не е бил обсъждан с КЕВР. Предложението за делене на регулаторния орган не е стимулирано, а основаването на две административни структури е надалеч от положителната европейска процедура. Липсва ясна визия за функционалностите и отговорностите на новата комисия, която ще управлява водния бранш, липсва нормативна база за нейната работа, както и средства в бюджета за издръжката й. Самата концепция, че наредбата за контролиране на цените на водата ще бъде разработвана от Министерството, което е на път да стане монополен притежател на всички ВиК оператори, е стъпка към основаване на изцяло безконтролна среда за тяхното действие. В тази връзка КЕВР ще одобри с решение мнение по новия план на Закон за ВиК, което ще бъде оповестено.

Силно разочароващ, по този начин внимателно дефинира показания за публично разискване законопроект омбудсманът проф. Диана Ковачева. Тя показа, че рекомендациите към новия законопроект са същите, които е изпратила в мнението си преди 1 година Нито едно от предложенията на Омбудсмана тогава не са били взети под внимание.

Този план на закон освен не пази, само че нарушава правата на битовите консуматори, е безапелационната позиция на Омбудсмана. Новите разпореждания изцяло заличават връзката сред цената на водата и качеството на услугата. Въвежда се финансова тежест за битовите потребителите – цена за достъп, без значение дали жителите получават или не получават вода от операторите. Няма процедура за понижаване на цената, когато водата не дава отговор на условията за качество на питейните води. Неприлаганата от години опция за даване на помощи за възнаграждение на сметките за вода е изцяло заличена в новия план на закон.

Общо безпокойствие и в трите страни буди фактът, че препоръчаният законопроект не планува никаква процедура за осъществяване на публични разисквания за приемане и изменение на общите условия за даване на услугата. Липсват и механизми за надзор на капиталовите стратегии на ВиК сдруженията.

Проблемът за единната цена на водата на цялата консолидирана територия, който от години слага и НСОРБ, към този момент е нападнат от Омбудсмана пред Конституционния съд.

„ Мисля, че би трябвало да се подхващат съществени дейности – това не е планът на Вик закон, който хората чакат и заслужават. Това освен не удовлетворява потребността от отбрана правата на потребителите, само че и унищожава и дребното реализирано досега “, съобщи по време на срещата проф. Ковачева.

От 33 оферти, постъпили в хода на предходното публично разискване, единствено на 4 е обърнато внимание и в законовите текстове техният смисъл е изцяло обезличен, акцентира кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той обърна внимание, че новите текстове фрапантно стесняват опцията за надзор на всички институции над работата на ВиК операторите, а за общините е отредена роля в „ миманса “ на съгласувателните процедури. Кметовете изрично упорстват да вземат участие директно в ръководството на ВиК сдруженията, тъй като това е гаранция за ползите на жителите.

В рамките на публичното разискване, което продължава до 11 май, и трите страни ще внесат своите стимулирани мнения за следващ път.

Отрицателни мнения към този момент са изразили общинските ВиК оператори, Асоциация „ Води “, Камарата на архитектите, УАСГ - катедра „ Водоснабдяване “, която за първи път при подготовката на законопроект в бранша е отстранена от процеса на създаването му.

В работната среща участваха заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на Троян Донка Михайлова, членът на УС и кмет на Петрич Димитър Бръчков, изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева, проф. доктор Диана Ковачева – омбудсман на Република България, Нина Бояджиева – шеф на отдел " Права на консуматори на административни и публични услуги ", администрация на омбудсмана, Цветанка Илиева – основен специалист в отдел " Права на консуматори на административни и публични услуги ", администрация на омбудсмана, Емилия Караабова – шеф на дирекция „ Връзки с обществеността и протокол “, администрация на омбудсмана, инж. Димитър Кочков - член на КЕВР, профилиран състав ВиК, Пенка Трендафилова – член на КЕВР, профилиран състав ВиК и доктор Ивайло Касчиев, шеф на дирекция „ ВиК услуги “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР