Предложеният от Има такъв народ Любомир Каримански не успя да

...
Предложеният от Има такъв народ Любомир Каримански не успя да
Коментари Харесай

ДПС и ИТН не успяха да наложат Каримански за шеф на БНБ

Предложеният от " ИТН " Любомир Каримански не съумя да оглави Българската национална банка (БНБ). В петък останалият единствен номиниран (след като Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " се оттегли) получи поддръжката на 59 депутати. " Против " гласоподаваха 36 души, а болшинството от парламентаристите се въздържаха. Това сториха 140 народни представители.

В поддръжка на Каримански гласоподаваха депутатите от Има Такъв Народ и Движение за права и свободи, както и зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ, която беше измежду създателите на партията на Слави Трифонов, само че участието й беше прекъснато след среща с Бойко Борисов.

Най-голямата опозиционна партия - ГЕРБ, беше най-активна в траялия към три часа спор. Формацията на Борисов до последно не желаеше да разгласи твърдо дали ще поддържа Каримански. Първоначално Тома Биков съобщи, че ГЕРБ ще гласоподава политически и ще поддържа номинацията на Има Такъв Народ. Малко по-късно сигналите от партията на Борисов се смениха и те бяха, че депутатите ѝ ще гласоподават " срещу ", с цел да запазят настоящия шеф Димитър Радев.

Движение за права и свободи, които не бяха изключително разговорливи в полемиката, само че в самия ѝ край дадоха поръчка, че ще гласоподават " за " Каримански. Това се случи по време на изявление на Йордан Цонев, с чиито думи беше закрит дебатът.
Реклама
Както бяха декларирали авансово сътрудници от обединението излъчила държавното управление - Политическа партия, Българска социалистическа партия и " Демократична България " не поддържаха Каримански и гласоподаваха или с " Въздържал се " или " Против ". ГЕРБ в началото не гласоподаваха, което депутатът Тома Биков изясни с желанието им да видят дали въпреки всичко ръководещите не са стигнали до някакво съгласие, а при прегласуването се въздържаха.

Въпреки че финално не поддържаха Каримански, от ГЕРБ пробваха да употребяват проблема, с цел да вкарат в допълнение чеп измежду ръководещите. Те внесоха предложение Любомир Каримански да бъде заменен и като ръководител на бюджетна комисия в Народното събрание. Според Биков, в случай че сътрудника им от партията на Слави Трифонов няма задоволително известност за Българска народна банка, той няма по какъв начин да има такива и за една от най-важните парламентарни комисии. Председателят на Народното събрание Никола Минчев обаче не вписа това предложение като спомагателна точка в дневния ред.

След гласуването самият Каримански благодари на гласувалите и за и срещу него, като сподели, че схваща и тези, които в персонален проект са му споделили, че го поддържат, само че би трябвало да се съобразят с партийното решение. Той разгласи, че е научил доста политически уроци от процедурата, като при изреждането им иносказателно хвърли обвинявания към съдружните си сътрудници.
Политизиране на дебата
Като вносител на кандидатурата Тошко Йорданов от Има Такъв Народ посочи високо оценената работата на Каримански по приемането на бюджетите и актуализациите в последната година. Той прикани съдружните сътрудници да поддържат единствената кандидатура на ръководещите и да не оставят избора в ръцете на опозицията, а още по-малко по-късно да изясняват от кого е бил подсилен.
Реклама
Дебат всъщност за качествата на Каримански или на изложените от него визии за ръководство на Българска народна банка съвсем липсваше. Десислава Атанасова от ГЕРБ по-скоро употребява случая да направи разбор на слабостите в обединението и да упрекна ръководещите в търговия с постове. А също и в допълнение да нагнети напрежението припомняйки офанзивите по отношение на репутацията на Каримански. Тома Биков оправда поддръжката си за Любомир Каримански с това да се реализира някакъв баланс и да не се дадат прекомерно доста лостове в ръцете на финансовия министър Асен Василев. Според него ГЕРБ е сложена в тази политическа обстановка от ръководещите, които освен това към този момент са давали гласа си за Каримански, въпреки и на различен пост.

Най-малката политическа мощ " Възраждане " предстоящо заложи на анти-евро изразителност, като единствена заема твърдо позиция срещу влизането на България в еврозоната. Депутатът от партията Цончо Ганев не оспори професионалните качества на Каримански, само че сложи като червени линии за поддръжката позициите за еврото и за връщане на златния запас в България.

Прехвърчащи искри имаше сред Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Нямаше изявления всъщност нито от другите съдружни сътрудници Политическа партия и Демократична България. Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък дефинира Каримански като " една почтена персона " и прикани да бъде определен, а в шума по тематиката (както и в съвсем всичко напоследък) видя интервенция на съиздателя на " Капитал " Иво Прокопиев.
Какво следва
След днешното гласоподаване до нов избор може да се стигне чак след нова процедура. Настоящият шеф на Българска народна банка Димитър Радев ще продължи да заема поста, макар че мандатът му изтече още предишното лято. Юридически това не е проблем, само че неналичието на явен небосвод пред него подкопава опцията му да взема стратегически решения.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Политика Реклама
Това се укрепва и от обстоятелството, че към този момент са изтекли и мандатите на двама от тримата подуправители, които също не могат да бъдат заменени преди избора на нов гуверньор . По закон те могат да бъдат номинирани единствено от шефа и е разумно това да бъде направено от подобен в постоянен мандат, който ще работи с тях.

До огромна степен неуспехът на избора на шеф на Българска народна банка се дължи на това, че ръководещите по този начин и не съумяха да излъчат строго безапелационна експертна фигура. Макар и Гюров, и Каримански да имат банков и научен опит, и двамата като извънредно са партийни номинации. Така че евентуално при идващ опит да се откри подобаващ претендент към този момент в действителност ще би трябвало да се търси приет в интернационален проект финансист , който да притегли в действителност необятна поддръжка.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР