Предложеният нов закон за ограничаване на отдаването под наем на

...
Предложеният нов закон за ограничаване на отдаването под наем на
Коментари Харесай

Италия ограничава със закон Airbnb

Предложеният нов закон за ограничение на отдаването чартърен на жилища за туристически цели в Италия провокира разгорещени диспути, като някои настояват, че той не е задоволително непоколебим, а други изискват повече правдивост, оповестява Euronews.

Италия е една от последните известни туристически дестинации, които обмислят ограничение на краткосрочното отдаване чартърен на жилищни парцели в историческите центрове на градовете, с цел да се освободят повече жилища за локалните хора. Предложението провокира развълнуван спор в страната сред локалните поданици, бизнеса, притежателите на хотели, общинските управляващи и държавното управление.

Какъв е казусът с краткосрочните туристически наеми?

Миналата седмица Министерството на туризма на Италия разгласява първия план на нов закон, който ще ограничи краткосрочните туристически наеми, в това число наеми в Airbnb, в цялата страна.

Целта му е да се оправи освен с възходящия дефицит на жилища на налични цени в огромните италиански градове, само че и да откри отчасти решение на казуса с хроничната претъпканост в доста туристически дестинации.

Но в Рим не всички са удовлетворени от проектозакона. Някои споделят, че той не е задоволително изчерпателен, а притежателите на хотели упорстват за повече правдивост и за използване на едни и същи правила за всички обекти.

Как биха могли да наподобяват новите правила?

Изискване за най-малък престой от две нощувки и нов тип идентификация за разгласи за парцели са някои от главните ограничения, включени в постановлението.

„ В Рим има над 25 000 места за настаняване. Това е еквивалентът на 10 000 хотела “, декларира пред Euronews Алесандро Масимо Нукара, общоприет шеф на националната асоциация на хотелиерите Federalberghi.

„ За да се отвори хотел, би трябвало да се изискат безпределно доста разрешителни. Но когато става въпрос за отваряне на нещо, което би било еквивалент на 10 000 хотела, това е друга история, защото всички тези разрешителни не се изискват. “ Асоциацията упорства кметовете да имат повече власт, надзор и опция за дейно санкциониране на тези, които не съблюдават разпоредбите. Но шефовете на парцели са решени да защитят бизнеса си.

Как ще се отрази това на избора ви на място за настаняване?

Андреа Сантолини, управител на парцели в Spaghetti Apartments, който се грижи за 15 жилището в центъра на Рим, счита, че хотелите и краткосрочните наеми не могат да се съпоставят.

„ Туристите, които избират да отседнат в апартамент, се разграничават от тези, които желаят да резервират хотелска стая, и това не всеки път се дължи на бюджета. Апартаментът постоянно е желан поради своите характерности или зад този избор стоят характерни аргументи “, споделя той.

Той прибавя, че мнозина избират апартамент, с цел да могат да готвят у дома, вместо да се хранят на открито всяка вечер.

Изглежда всички са съгласни с един аспект – че тези, които работят нелегално, би трябвало да бъдат глобявани.

„ Ние сме за налагането на наказания на тези, които не съблюдават разпоредбите, и желаеме Министерството на туризма да дава отговор за обстановката, вместо да я оставя в ръцете на районните управляващи “, споделя Марко Челани, ръководител на националната асоциация за краткосрочни наеми AIGAB.

Въпреки че следва още дълъг път преди препоръчаният план да се трансформира в закон, защото туризмът способства в огромна степен за италианската стопанска система, той ще има огромно влияние върху един от най-големите пазари в света за краткосрочни наеми.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР