Предложените мерки за справяне с фините прахови частици в София

...
Предложените мерки за справяне с фините прахови частици в София
Коментари Харесай

Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

Предложените ограничения за справяне с фините прахови частици в София да бъдат сменени с по-ефективни. Това предложиха от Комисията по околната среда и водите към Столичния общински съвет.

От комисията оферират да отпаднат предложенията, свързани с разнообразни прогнози за замърсяване на въздуха. Те са свързани с гратис паркиране в буферните паркинги. Предложенията засягат и двойното повишаване на таксата за паркиране в " Синя зона " .

 Опасен смог затисна София и Пловдив
Опасен смог затисна София и Пловдив

Качеството на въздуха е мощно влошено

При превишаване на допустимите равнища на фини прахови частици ще се сезират и органите на КАТ. Предвижда се и въвеждане на зелен билет от 1 лев за един ден, еквивалент на еднодневна карта .

Предлагат се нови ограничения, свързани с прогноза на най-малко две градски станции за два поредни дни, при превишение на над 200 микрограма на куб. м фини прахови частици.

Мерките са:

Забрана за паркиране в няколко от главните улици и паркинги за " Синя зона " в центъра или затваряне на избрани карета от улици .

Затваряне на цялата " Синя зона " за паркиране, с изключение на за живущите там.

Забрана за влизане в централна градска част на колите с четни/нечетни номера.

Сезиране органите на КАТ при прогнози за превишаване над 200 микрограма за най-малко две станции, два поредни дни.

В комисията на Столична община оферират при осъществено превишение над 200 микрограма/куб.м. на фини прахови частици на най-малко две градски автоматизирани станции за два дни или на най-малко четири станции за един ден , да се забрани паркиране в съществени улици и паркинги или на цялата " Синя зона ".
Друго предложение е затваряне на избрани карета от улици . Забрана ще има и за нахлуване на коли в централна градска част с четни/нечетни номера.

Ще се желаят и промени в законодателството в две направления - да се вкарат екостикери , които демонстрират екологичния клас на автомобила. Да се даде опция на общините да стопират на база механически характерности избрани коли, когато има замърсяване, оферират от Столична община.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР