Предложението за въвеждане на смесено машинно и с бюлетина гласуване,

...
Предложението за въвеждане на смесено машинно и с бюлетина гласуване,
Коментари Харесай

БСП: Предложението за смесено гласуване е одобрено от Конгреса на партията на 22 януари

Предложението за въвеждане на смесено машинно и с бюлетина гласоподаване, по избор на гласоподавателя е утвърдено още на съвещанието на конгреса на Българска социалистическа партия на 22 януари 2022 година, на съвещание на Националния съвет на партията, на Изпълнително бюро и след допитване до структурите, оповестиха от " Позитано " 10.

Българска социалистическа партия почита своите сътрудници и съблюдава съглашението посред им. Законопроектът е показан от ръководителя на партията Корнелия Нинова на съдружен съвет на водачите на партиите в държавното управление и е разискван на експертен съвет на обединението. Той не попада в съглашението за държавно управление, само че Българска социалистическа партия се базира на раздел III “Законодателна дейност” от него, според който всяка партия може да предлага собствен законопроект, откакто го показа пред сътрудниците, акцентират от централата на Българска социалистическа партия..

Както Епицентър. бг писа през вчерашния ден, Българска социалистическа партия внесе в Народното събрание план на промени в Изборния кодекс, подписан от ръководителя на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски и депутатите Филип Попов и Румен Гечев.

Според вносителите решението да се вкара напълно машинно гласоподаване е довело до невиждан спад на изборната интензивност заради боязън, неумение или стеснение да се работи с машини.

Мотивите не са поради очакване на предварителни парламентарни избори.

В промените, импортирани от Българска социалистическа партия, се предлага резултатите от хартиените бюлетини и машинния избор да бъдат сумирани и по този начин да бъдат вписани в секционния протокол. Към него ще се ползва обаче и машинният протокол както беше на последните два парламентарни избора.

Последователно в законопроекта се планува във всички избори - за Народно заседание, за президент и вицепрезидент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници - в секциите с над 300 гласоподаватели да има опция за избор сред две други възможности за гласоподаване - с машини или с бюлетина.

Предлага се кабините за гласоподаване да бъдат сменени с заслон, с който да са резервира изрично плануванаъа в Конституцията загадка на вота. Но съгласно европейските стандарти и практики предлагането дава и спомагателна сигурност на изборния развой, защото при дефектирала машина гласоподавателите няма да чакат нейната корекция, а изборите ще продължат автоматизирано с хартиени бюлетини, се показва в претекстовете.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР