Предложението за намаляване на ДДС за най-пострадалите сектори е недомислено,

...
Предложението за намаляване на ДДС за най-пострадалите сектори е недомислено,
Коментари Харесай

Софтуерните компании у нас настояват за отказ от избирателно намаляване на ДДС

Предложението за понижаване на Данък добавена стойност за най-пострадалите браншове е недомислено, насърчава сивата стопанска система и утежнява бизнес климата в страната.

Това декларират от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) в своя позиция до медиите.

Те дефинират намаляването на Данък добавена стойност на 9% за ресторантьорския отрасъл и за книгите като рисков казус без никакви обезпечени изгоди за крайния консуматор.

От БАСКОМ показват терзанието си от предизвестията на Министерство на финансите, че с цел да се компенсират загубите в бюджета от мярката, Данък добавена стойност за всички други артикули и услуги би трябвало да се увеличи на 24% или налог облага за бизнеса да се вдигне до 17-18 %.

Те показват изрично противоречие с увеличение на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и транспарантни браншове на стопанската система. Според тях е неприемливо те да платят цената на ограниченията за справяне с рецесията, породена от COVID-19.

Валящите отвред оферти за понижаване на Данък добавена стойност на най-пострадалите браншове са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на сходни ограничения, те трансформират почтения бизнес в пленник на сивата стопанска система, нарушават правилото на равнопоставеност, утежняват бизнес климата в страната и излъчват отрицателен сигнал към задграничните вложители и сътрудници, акцентират още от софтуерната асоциация.

Те са на мнение, че е извънредно време е страната да намерения освен за оцеляване на най-засегнатите браншове, само че и за тези, които обезпечават растежа и ще издърпат българската стопанска система напред.

По данни от 2019 година софтуерната промишленост обезпечава над 3% от Брутният вътрешен продукт на страната и способства за развиването на стопанската система с над 4 милиарда лева годишен доход. Освен това секторът демонстрира висока степен на социална взаимност в рецесията с ковид, а редица компании, членуващи в БАСКОМ, не престават да дават за свободно прилагане продуктите и услугите си за подкрепяне на наранени бизнеси, избавяне на работни места, софтуерно застраховане на акции, новаторски решения за изява на свободните актьори, решения в областта на киберсигурността, даряване на устройства за отдалеченото образование и мн. други, показват от асоциацията.

От БАСКОМ обръщат внимание на това, че в резултат на епидемията нараства доверието в нововъведенията и научните постижения, както и с форсиране на дигитализацията в образованието, опазването на здравето, администрацията, търговията, събитийния и културен мениджмънт и други

По думите им IT браншът също не остава непокътнат от икономическата рецесия. Всички софтуерни продуктови компании или такива в областта на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите браншове, също търпели огромни загуби.

В тази връзка те упорстват за неотложен отвод от изборно понижаване на Данък добавена стойност като обществена мярка и недопускане на увеличение на други директни и косвени налози за работещите бизнеси.

От асоциацията желаят софтуерната промишленост да се третира като стратегически значим бранш за стопанската система на България и да се изработят ограничения за опазване на растежа в бранша.

Те упорстват още да се приоритизират политиките, свързани с цифровата промяна на стопанската система, защото това ще помогне на стопанската система да премине по-безболезнено през интервала на рецесията и ще обезпечи конкурентоспособността й в бъдеще.

От БАСКОМ считат и, че би трябвало да се премисли политиката по понижаване на държавния банкет за образователната 2020/2021 година и увеличение на семестриалните таксите за студенти в специалности, свързани с информатика, осведомителни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство.

При голямата липса на фрагменти в бранша и в изискванията на спешна обстановка сходно решение е в сериозен ущърб на сектора и ще има отрицателни последици за години напред, допълват още от асоциацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР