Предложението за намаляване на ДДС при доставка на храна за

...
Предложението за намаляване на ДДС при доставка на храна за
Коментари Харесай

СМТ: Намаляването на ДДС за доставка на храна от ресторант ощетява другите търговци, предлагащи услугата

Предложението за понижаване на Данък добавена стойност при доставка на храна за у дома от ресторант слага в неравноправно състояние търговците, които също продават, а някои от тях и доставят, прясно приготвена храна за у дома. Защото съгласно него в случай че един клиент си купи вечерята от топлата витрина на комерсиална верига или я поръча от там, ставката ще е 20% Данък добавена стойност, а в случай че я поръча от ресторант - 9%. На процедура търговецът и ресторантът ще правят идентична услуга, само че ще работят при разнообразни данъчни условия, което нарушава един от главните правила на данъчното облагане - индиферентност.
С този образец членовете на илюстрират позицията си против предлагожението на ГЕРБ ставката за ресторантьорите при доставка на прясно приготвена храна за у дома да се понижи на 9%. 

В множеството страни в Европейски Съюз потреблението на храните се полза с диференцирани ДДС-ставки. Сдружението за съвременна търговия, което сплотява най-големите търговци на храни в България, в никакъв случай не е упорствало за диференцирани ставки за храните, защото ние считаме, че изгодите от това са доста по-малки от негативите, до които диференцираните ставки водят, се показва в позицията им.
Преди всичко, диференцираните ставки, изключително в страни като България, с огромен дял на сивия бранш и податливост към отбягване на налози и данъчни измами, основават огромен риск за приходите в държавния бюджет, а фискалната непоклатимост е фундаментално значима за бизнес средата и развиването на стопанската система.
Второ, за разлика от единната ставка на Данък добавена стойност, диференцираните ставки слагат в привилегировано състояние едни артикули, услуги и бизнеси и санкционират други. Всеки казус, както към този момент виждаме, води до лавина от спомагателни претенции за нови и нови привилегировани артикули и услуги. Ресторантите ли са по-важни, или просветителните услуги? Лекарствата или храните? Кои храни, кои медикаменти, кои услуги... Това са сложни въпроси, разногласията по които може да пропилеят голяма част от обществения капитал в непродуктивна за обществото посока и да основат огромна неустановеност за бизнеса. Вярваме, че единната ставка е по-добра опция от диференцирани ставки, при които по-ниският налог за определени се постанова да се компенсира с релативно висока ставка за всички останали.
 Данъчната ставка при доставка на храна за у дома да бъде изравнена, упорстват от сектора Данъчната ставка при доставка на храна за у дома да бъде изравнена, упорстват от сектора
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България оферират данъчната ставка при доставка на храна за у дома...
Трето, диференцираните ставки излизат скъпо на бизнеса, защото постоянно водят до тежки за разрешаване данъчни разногласия в кои случаи каква ставка се ползва, а те постоянно стигат съда, усилват разноските за юристи и основават спомагателна неустановеност за бизнеса.
Ако задачата на препоръчаната смяна е облекчение на бизнеса на заведенията за хранене, заради забележителните им загуби, породени от корона рецесията, то не считаме, че ставката на Данък добавена стойност е подобаващият инструмент. Ако има публично единодушие, че би трябвало да се подкрепят заведенията за хранене и техните чиновници, това може да стане по-успешно с други принадлежности, като мярката 60/40, която може да се добави с други подобаващи краткотрайни ограничения, които няма да навредят на фискалната, икономическата и обществената непоклатимост.
В резюме, Сдружението за съвременна търговия поддържа единната ставка на Данък добавена стойност и предлага да се разиска намаляването на единната ставка, което би насърчило потреблението като цяло и по този метод подтикнало и бизнеса. Въвеждането на диференцирани ставки слага под въпрос равноправното отнасяне на икономическите субекти. СМТ постоянно е защитавало позицията, че в една конкурентна и пазарна стопанска система икономическите субекти би трябвало да бъдат третирани равноправно, а значими решения, засягащи бизнеса би трябвало да бъдат одобрявани след разговор с всички наранени страни и след задълбочена оценка на въздействието. Така законодателният развой би бил доста по-качествен, а бизнес средата би била по-предвидима. Това би довело до растеж на стопанската система, от което биха спечелили всички – бизнесът, потребителите и страната.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР