Предложението за крайната редакция беше направено от Рая Назарян (ГЕРБ-СДС)

...
Предложението за крайната редакция беше направено от Рая Назарян (ГЕРБ-СДС)
Коментари Харесай

Окончателно: Главният прокурор може да бъде махан с 13 гласа, а шефовете на ВКС и ВАС със 17

Предложението за крайната редакция беше направено от Рая Назарян (ГЕРБ-СДС) в пленарната зала и признато със 172 гласа " за " и 37 " срещу ". " Възраждане " гласоподава " въздържал се ". БСП напуснаха залата преди въобще да стартира разискването на измененията

Депутатите по предложение на ГЕРБ одобриха със 17 гласа да се освобождават ръководителите на висшите съдилища, основният прокурор ще бъде освобождаван с 13 гласа от Пленума на Висш съдебен съвет. 

Предвижда се в случаите, когато е налице легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, формираната кореспонденция ще се разпределя неотложно на арбитър, избран на инцидентен принцип, който краткотрайно ще бъде назначен на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКС), с цел да се отговори на конституционното условие наказателното гонене да се организира от прокурор. Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора, водещ следствието на основния прокурор.

През промените в Наказателно-процесуален кодекс депутатите одобриха и съответни промени в Закона за правосъдната власт. Решенията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) по повод назначение и освобождение на основния прокурор се одобряват с болшинство не по-малко от 13 гласа, а решенията за назначение и освобождение във връзка с избирателен член на Висш съдебен съвет, ръководителя на Върховния касационен съд и ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) се одобряват с болшинство не по-малко от 17 гласа, реши дефинитивно Народното събрание.

Часове откакто парламентарната Правна комисия одобри измененията на второ четене, ненадейно те бяха вкарани и в пленарна зала. Това не се хареса на огромна част от депутатите.

От парламентарната естрада Корнелия Нинова сподели, че това бързане има за цел да бъде свален Иван Гешев, текстовете да бъдат атакувани пред конституционния съд и да бъде непокътнат имунитетът на Бойко Борисов.

От " Възраждане " оповестиха, че текстовете са политическо съглашение, тъй като са писани от хора, които в никакъв случай не са влизали в правосъдна зала, нито схващат от работата на държавното обвиняване.

Нека да е ясно на българската общност, че това, което се приема през днешния ден в пленарна зала като законодателни оферти, преди всичко, не е резултат от професионален разбор, от експертен подобен, а само от политическа сделка, касаеща механизма за премахване на основния прокурор, уточни Петър Петров (ПГ на " Възраждане " ).  Той добави, че законопроектът ще бъде признат от болшинството от хора, които нямат никаква концепция какво съставлява наказателният развой, в никакъв случай не са виждали заседателна зала на углавен съд, прокуратура или полицейско ръководство по занимание.Според Петров законопроектът ще бъде признат не като резултат от професионален разбор на нужда от промени в наказателния развой, респективно и Закона за правосъдната власт, а като политическа сделка, която да избави тези политици, които не желаят да бъдат обект на следствие. Той счита, че ще бъде гласуван без полемики по него в най-спорните му параграфи.

От Политическа партия отвърнаха, че текстовете са писани към този момент няколко Народното събрание и те са задоволително изчистени.

Мирослав Иванов (ПГ на " Продължаваме Промяната - Демократична България " ) сподели, че сходни политически внушения, че този законопроект е резултат от една политическа сделка, са безспорни несъстоятелни. Той означи, че вносител на законопроекта е Министерският съвет. По този законопроект извънредно доста труд е положен от няколко управления на това ведомство, дружно с целия екип на Министерския съвет, уточни депутатът. Той подсети, че главната законодателна самодейност следва да идва тъкмо от Министерски съвет, тъй като в обособените министерства е концентриран големият експертен капацитет и върху дадените оферти е работено извънредно доста.

Конкретно във връзка с механизма за следствие на основния прокурор знаете, че там са изискани мнения от Венецианската комисия, от европейските ни сътрудници, които дават отговор за това да бъдат одобрявани законопроекти, които дават отговор на най-високите стандарти на правовата страна, сподели той. Иванов добави, че ще има опция за спор по всички текстове.

Днес одобряваме един законопроект, който по никакъв метод не можем да кажем, че е въпрос на политическа сделка, най-малкото тъй като даже не го преглеждаме за първи път в тази пленарна зала, означи и сътрудника му Никола Минчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР